23. 09. 2020.
Ispovijest Tanje Vujić: Uvijek me boli rastanak zatvorenica sa djecom

Ispovijest Tanje Vujić: Uvijek me boli rastanak zatvorenica sa djecom

Ispovijest Tanje Vujić: Uvijek me boli rastanak zatvorenica sa djecom

Nijednom za ove 23 godine, koliko radim kao čuvar u zatvoru, nisam požalila što radim ovaj posao, ma koliko ponekad bio i za muškarce težak i opasan.

Ovako svoju ispovijest za “Nezavisne” počinje Tanja Vujić, jedna od ukupno četiri žene koje rade u službi obezbjeđenja u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka.

Kaže da je njena želja oduvijek bila da radi kao policajac pa s obzirom na to da nije uspjela da se zaposli u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, odlučila je da pokuša u KPZ Banjaluka.

“Kako je većina članova moje porodice radila poslove koji su vezani za policiju, nisu se puno iznenadili kada sam i ja to odlučila”, kaže Vujićeva, dodajući da i njen muž radi u KPZ-u.

Kaže da je njen osnovni posao da pretresa i pregleda žene koje ulaze u ovu ustanovu, ali radi i druge poslove kao što je pretres vozila i slično.

“Mi svaki dan pretresamo sve zaposlene žene koje dolaze na posao, a pored toga i sve stranke koje dolaze, nebitno da li su to posjete porodica osuđenika ili posjete druge vrste”, pojašnjava Vujićeva.

Prisjećajući se raznih situacija koje je doživjela na ovom poslu, kaže da su najemotivnije scene rastanka djece od majki koje ostaju u ustanovi.

“Te scene vam uvijek ostanu pred očima, ne možete pobjeći od njih. Dešavalo se da djeca pobjegnu od kuće i dođu tražiti majku ovdje u KPZ-u. Zamislite kakve su to scene. Svašta vidimo i doživimo”, kaže nam Vujićeva.

Ističe da do sada nije imala ružnih iskustava sa osuđenicima.

Goran Selak, direktor KPZ Banjaluka, kazao je da je ovo ustanova zatvorenog tipa, u kojoj borave osuđena i pritvorena lica i maloljetnici.

“Osuđena lica i maloljetnici su muškarci, a kada je u pitanju pritvor, tu imamo i žene. Zato je i neophodno da imamo zaposlene žene policajce, pa trenutno u radnom odnosu imamo njih četiri”, kazao je Selak.

On je naveo da se na nekoliko posljednjih konkursa koje su raspisali nije prijavila nijedna žena, što pokazuje da u našem društvu ipak postoji određena stigma prema ovom poslu od strane žena.

“Nije to lak posao, to je sigurno, tako da se žene teže odlučuju za ovo zanimanje”, kazao je Selak, dodajući da su kod prijema u radni odnos žena najbitniji psiho-fizički rezultati.

On je pojasnio da se kod provjera radi test inteligencije, test ličnosti i fizičko tesiranje.

“Moram naglasiti da KPZ Banjaluka, od ukupno šest kazneno-popravnih ustanova u RS, važi za ustanovu gdje je disciplina na prvom mjestu. U prilog tome govore i pozitivni izvještaji od svih relevantnih institucija u RS i BiH, kao i činjenica da narušavanje kućnog reda većeg obima, odnosno pobunu, nismo imali od 2008. godine, a pokušaj bjekstva iz kruga ustanove od 2006. godine”, kaže Selak, dodajući da su jedina ustanova u BiH koja ima službene pse, obučene za napad i otkrivanje narkotičkih sredstava.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender