24. 09. 2020.
Dodik: Pravosuđe u funkciji stereotipa, a ne pravde

Dodik: Pravosuđe u funkciji stereotipa, a ne pravde

Dodik: Pravosuđe u funkciji stereotipa, a ne pravde

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra nedopustivim ignorantsko ponašanje federalnih i kantonalnih vlasti u Sarajevu prema stradanju pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine, naglasivši da je još poraznija činjenica da ovaj podmukli zločin nikada nije dobio sudski epilog, a porodice žrtava bar moralnu satisfakciju.

“To naravno govori o Bosni. Dobrovoljačka ulica nije važna samo u tom smislu da li možemo ili ne možemo otići na mjesto zločina i odati počast nevinim žrtvama, jer je mnogo poraznija činjenica da taj zločin nikada nije procesuiran što govori o odnosu federalnih organa vlasti, ali i o samoj BiH, kao i pravosuđu BiH koje je u funkciji stereotipa koji je ranije plasiran”, izjavio je Dodik Srni povodom obilježavanja 25 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Nemoguće je, kaže on, da još nije bilo odgovornosti u prošlosti i očito neće je ni biti, imajući u vidu ovakav sistem odgovornosti u BiH.

“To, naravno, kreira i nesigurnu situaciju u Dobrovoljačkoj ulici. Za razliku od Federacije BiH, gdje je Srbima malo toga dostupno, Bošnjaci nesmetano obilježavaju stradanje svojih sunarodnika u Republici Srpskoj”, konstatovao je predsjednik Republike.

On je rekao da se mora naći rješenje kako da se na adekvatan način na javnoj sceni prezentuje zločin u Dobrovoljačkoj onako kako se on i dogodio 2. i 3. maja 1992. godine.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane RBiH i paravojnih muslimanskih falangi kojima su komandovali osvjedočeni predratni kriminalci i siledžije sarajevskog podzemlja.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova donio je odluku da se obilježavanje zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ove godine organizuje 3. maja samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, ali ne i u federalnom Sarajevu, i ta odluka je, kako je objašnjeno, iznuđena ponašanjem kantonalnih i federalnih vlasti.

Institucije srpske maksimalno posvećene poštovanju radničkih prava
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je u čestitki povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada svim građanima u Srpskoj da će institucije Republike nastaviti da budu maksimalno posvećene poštovanju radničkih prava.
“Institucije Republike Srpske nastojaće da sačuvaju što veći broj radnih mjesta, poboljšaju položaj radnika i stvore uslove za novo zapošljavanje”, navedeno je u čestitki predsjednika Republike Srpske.

Simbolika proslave 1. maja je da se istakne i podsjeti na prava i zaštitu radnika, socijalnu pravdu, solidarnost i druge vrijednosti koje karakterišu demokratsko društvo, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Čestitajući svim građanima u Republici Srpskoj 1. maj – Međunarodni praznik rada, Dodik je poželio da u dobrom zdravlju i raspoloženju provedu prvomajske praznike.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender