29. 09. 2020.
Protestna šetnja uz solo pasulj: Policiji plaćeni troškovi obezbjeđenja!

Protestna šetnja uz solo pasulj: Policiji plaćeni troškovi obezbjeđenja!

Protestna šetnja uz solo pasulj: Policiji plaćeni troškovi obezbjeđenja!

Savez sindikata Republike Srpske obilježiće sutra 1. maj – Međunarodni praznik rada mirnom protestnom šetnjom u Banjaluci, kojoj bi trebalo da prisustvuje 1.500 do 2.000 radnika, odnosno sindikalaca, izjavila je predsjednik ovog sindikata Ranka Mišić.

“Na protestnoj šetnji biće pročitan prvomajski proglas, koji u sebi sadrži zahtjeve socijalnim partnerima”, istakla je Mišićeva na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je rekla da Savez sindikata želi da organizuje protestnu šetnju i da govori o položaju radnika zato što ga “slave oni koji ne trebaju da ga slave, a protestuju oni koji bi trebalo da ga slave”.

Prema njenim riječima, oni koji slave 1. maj nisu uradili ništa da radnici mogu da slave svoj dan.

Ona je rekla da će u mirnoj protestnoj šetnji učestvovati najodgovorniji sindikalci u Republici Srpskoj, koji djeluju u okviru Saveza sindikata Republike Srpske, ali da protestima neće prisustvovati rukovodstvo i članovi Sindikata uprave Republike Srpske.

Mišićeva je navela da će okupljanje početi u 10.00 časova na banjalučkom Trgu Krajine, nakon čega će u 10.45 časova biti formirana kolona koja će proći pored zgrade Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske do parka “Mladen Stojanović”.

“Nakon zvaničnog dijela protesta, učesnici ovog skupa počastiće se porcijom solo pasulja sa vrlo jasnom porukom – `Opasuljite se!”, kaže Mišićeva.

Ona je rekla da je prvi put od kada postoji Savez sindikata Republike Srpske Policijska uprava Banjaluka zatražila od Saveza sindikata da dodatno plati troškove angažovanja policije na obezbjeđenju ovih protesta 3.080 KM.

“Savez sindikata Republike Srpske morao je unaprijed da plati ovaj iznos, kako bi policajci nadgledali postavljanje i uklanjanje saobraćajnih znakova”, pojasnila je Mišićeva.

Ona je rekla da posljednji protesti sindikata korisnika budžeta i željeznica, za razliku od Saveza sindikata Republike Srpske, nisu dobili rješenje od Policijske uprave Banjaluka da plate bilo šta u vezi sa organizacijom protesta.

“Ovo sam lično doživjela kao pritisak na mene kao predsjednika sindikata, jer očigledno 28. decembar 2015. godine nije zaboravljen, a intencija kažnjavanja je nastavljena i pojačana”, mišljenja je Mišićeva.

Ona je rekla da se Socijalistička partija /SP/, porukom da želi da plati proteste sindikata, nastoji da se poistovjeti sa sindikatom “kao najveći zaštitnici radničkih prava u Republici Srpskoj”.

“Odgovor Socijalističkoj partiji je da Savez sindikata plaća svoje račune”, istakla je Mišićeva i pozvala rukovodstvo SP-a, ako je toliki prijatelj radnika, da smijeni ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenka Savanovića, jer njegov rad, kako kaže, ne odgovara onome što je SP rekla javnosti Srpske.

“To znači da je Zakon o radu, koji je antiradnički i smanjio je radnička prava, donesen protiv volje Saveza sindikata i djelo je tog ministarstva i tog ministra. Neka SP pokaže da su istinski zaštitnici radnika”, dodala je Mišićeva.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender