24. 09. 2020.
Miljevići: Služen parastos i položeni vijenci za stradale u Dobrovoljačkoj

Miljevići: Služen parastos i položeni vijenci za stradale u Dobrovoljačkoj

Miljevići: Služen parastos i položeni vijenci za stradale u Dobrovoljačkoj

U Miljevićima u Istočnom Sarajevu obilježeno je 25 godina od stradanja pripadnika ЈNA u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici. Ove godine godišnjica se ne obilježava u Sarajevu u Federaciji zbog ponašanja kantonalnih i federalnih vlasti koje nisu garantovale bezbjednost učesnika. Јoš jednom je poručeno da zločin u Dobrovoljačkoj ne smije biti zaboravljen.

U Hramu Svetog velikomučenika Georgija služen je parastos, a nakon toga su položeni vijenci na Spomen-krst na Vojničkom groblju.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da će pošta pripadnicima ЈNA stradalim u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici ponovo biti odata u federalnom Sarajevu onda kada budu stvoreni uslovi za to i vlasti u Federaciji BiH omoguće postavljanje spomen-ploče sa imenima poginulih na tom mjestu.

“Ove godine privremeno smo donijeli odluku da 25 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici bude obilježeno u Miljevićima u Istočnom Sarajevu jer muslimanska vlast u Kantonu Sarajevo i federalnom dijelu BiH nije dozvolila da primjereno i u skladu sa hrišćanskim obredom postavimo spomen-ploču sa urezanim imenima poginulih”, rekao je Savanović u Miljevićima, gdje je danas obilježeno 25 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da današnji pomen u Miljevićima u Istočnom Sarajevu povodom 25 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ne treba smatrati odustajanjem od obilježavanja tragičnih događaja 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj, već shvatiti kao svojevrsnu opomenu i poruku.
“Ovo treba shvatiti kao opomenu i poruku da moramo jedni drugima obezbijediti normalne uslove, da bez prisustva policije i bilo kakvih represivnih mjera koje se preduzimaju dođemo, poklonimo se sjenima poginulih saboraca i sunarodnika, zapalimo svijeće i položimo cvijeće ili nešto drugo, kako to kod kog naroda vjera i tradicija zahtijevaju”, poručio je Savčić.

Porodice poginulih pripadnika ЈNA ogorčene su što danas u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nisu mogle da odaju poštu najmilijim.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u ЈNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih falangi kojima su komandovali osvjedočeni prijeratni sarajevski kriminalci.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH Džud Romano početkom 2012. godine donio je odluku o obustavi istrage protiv 14 osoba, smatrajući da nisu učinili krivična djela za koja se terete.
Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je predmet “Dobrovoljačka” preuzelo od Vojnog suda u Beogradu pokrenutog još 1992. godine protiv 19 državljana BiH osumnjičenih za napad na kasarnu u Sarajevu i kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici, 2. i 3. maja 1992. godine.

Među optuženima za ove ratne zločine bili su Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Hasan Efendić tada komandant Teritorijalne odbrane, Sefer Halilović, Mustafa Hajrulahović, Zaim Backović, Јovan Divjak, Fikret Muslimović, Kerim Lončarević, Ivo Komšić, Stjepan Kljujić.

Predmet “Dobrovoljačka” ustupljen je Haškom tribunalu koji je 2003. godine zaključio da nema nikakvog razloga za krivičnu prijavu protiv Јovana Divjaka.
Po srpskoj potjernici u Londonu u martu 2010. godine uhapšen je Ejup Ganić, ali ga je engleski sudija pustio, smatrajući da je postupak “politički motivisan”.
Јovan Divjak je 2011. godine priveden u Beču zbog identične potjernice, ali je Austrija odbila da ga preda Srbiji sa obrazloženjem da se “ne bi moglo očekivati pošteno suđenje u Beogradu”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender