24. 10. 2020.
UEFA u Hrvatskoj testira novi sistem izvođenja penala

UEFA u Hrvatskoj testira novi sistem izvođenja penala

UEFA u Hrvatskoj testira novi sistem izvođenja penala

UEFA na Evropskom U-17 prvenstvu, koje je danas počelo u Hrvatskoj, u drugoj fazi takmičenja testiraće novi sistem izvođenja jedanaesteraca.

Novi sistem, koji je poznat pod imenom ‘ABBA’, dizajniran je kako bi ravnomjerno rasporedio pritisak na igrače prilikom izvođenja kaznenih udaraca, nakon što utakmice u regularnom dijelu i produžecima završe bez pobjednika, javila je “Hina”.

Po sadašnjem modelu kazneni udarac izvodi igrač jedne, a potom igrač druge ekipe. Izvodi se pet serija, a ako je potrebno nastavlja se serija po serija.

Studija UEFA pokazala je da klubovi i reprezentacije koji prvi izvode jedanaesterce imaju 60 odsto izgleda za pobjedu što im daje nepravednu prednost, smatraju u krovnoj fudbalskoj organizaciji ‘Starog kontinenta’. UEFA je analizirala više od hiljadu izvođenja jedanaestaraca od 1970. do 2013. godine.

“Istraživanje je pokazalo da su igrači koji drugi izvode jedanaesterce pod većim pritiskom, posebno nakon što se odradi prvih pet serija”, poručili su iz UEFA.

Prema novom sistemu koji će se testirati u Hrvatskoj jedanaesterci će se izvoditi po sistemu “ABBA”.

Prvi jedanaesterac će izvoditi igrač iz ekipe A, a zatim će iduća dva izvoditi igrači iz ekipe B, pa iduća dva opet iz ekipe A i tako sve dok obje ekipe ne izvedu po pet udaraca. (AB-BA-AB-BA-AB). Istim načinom će se nastaviti i ukoliko nakon prvih pet serija ne bude pobjednika.

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB), tijelo koje mora priznati svako pravilo prije njegovog usvajanja, dalo je ”zeleno svjetlo” za ovaj test.

“Vjerujemo da ABBA može izjednačiti pritisak prilikom izvođenja jedanaesteraca, a sada ćemo to isprobati”, rekao je Stjuart Regan, član IFAB, te izvršni direktor Škotskog fudbalskog saveza.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender