29. 10. 2020.
Jeleč: Pod minama još dva odsto površine BiH

Jeleč: Pod minama još dva odsto površine BiH

Jeleč: Pod minama još dva odsto površine BiH

Načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Jeleč rekao je danas da je u BiH još pod minama dva odsto površine, što ugrožava bezbjednost i rad više od pola miliona ljudi.

“Iz tih razloga naš prioritet je nastavak deminiranja uz pomoć Ministarstva odbrane i svih onih koji ulažu u dobrobit i bezbjednost”, rekao je Jeleč novinarima u Derventi.

Jeleč je na deminerskom radilištu “Pjevalovac četiri” u opštini Derventa prisustvovao godišnjoj analizi protivminskih akcija za prošlu godinu i predstavljanju plana realizacije za ovu godinu, koje je organizovala Operativna komanda Oružanih snaga BiH.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić rekao je da Oružane snage BiH nisu imale ljudskih gubitaka ili vanrednih događaja prilikom obavljanja deminerskih poslova.

“Ministarstvo će dati podršku i vjerujem da će tako činiti i donatori. Demineri rade veoma opasan posao, rizikujući svoj život. Oprema i sve ostalo što se koristi je veoma skupu”, rekao je Jerinić.

Član Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović rekao je da se ulažu ogromni napori da se BiH očisti od mina, uz pomoć donatora, ali i novcem domaćih nivoa vlasti.

“Riječ je o veoma skupom i opasnom poslu. Bolje je uložiti mnogo sredstava za opremu nego da se izgubi jedan život”, rekao je Mehmedović.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić kaže da u ovoj opštini još ima površina pod minama, ali da je zadovoljan saradnjom sa Centrom za uklanjanje mina BiH i pripadnicima deminerskog tima.

On ističe da je ostvarena i dobra saradnja sa pripadnicima Inžinjerijskog bataljona Oružanih snaga BiH stacioniranih u derventskoj kasarni “Zdravko Čelar”.

Tokom radnog dijela analize predstavljeni su postignuti rezultati u procesu protivminskih akcija Oružanih snaga tokom prošle godine i plan rada za ovu godinu kojim je predviđeno čišćenje 3.120.415 metara kvadratnih površine, kroz 56 deminerskih projekata u 24 lokalne zajednice u BiH.

Oružane snage BiH od 2007. do 2016. godine deminirale su 24.543.978 metara kvadratnih površine, dok je uništeno 6.011 komada mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, navedeno je u godišnjoj analizi realizacije plana protivminskih akcija.

Prisutni su imali priliku da vide i praktičan rad ručnih i mašinskih deminerskih timova na terenu, kao i prikaz opreme koju koriste deminerske jedinice.

Analizi su prisustvovali najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, civilnih struktura vlasti, vojno-diplomatskih predstavnika u BiH i deminerskih organizacija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender