12. 07. 2020.
Kome smeta Milomir Marić na FPN-u!?

Kome smeta Milomir Marić na FPN-u!?

Kome smeta Milomir Marić na FPN-u!?

Nakon gostovanja Milomira Marića na Fakultetu političkih nauka povodom Međunarodnog dana slobode medija u javnosti su se pojavile optužbe i napadi na rukovodstvo fakulteta zbog dovođenja kontroverznog novinara.

Neosnovane optužbe odnosile su se na rukovodstvo fakulteta, šefa studijskog odsjeka kao i dekana zbog dovođenja nekog kao što je Marić ne znajući da je Milomir Marić upravo želja studenata. Publicističke optužbe dolazile su uglavnom od ljudi koji nisu upoznati sa karakterom događaja kao i sa Marićevim radom.

Prenosimo vam nekoliko statusa novinara:

  • Milomir Marić, pričao studnetima novinarstva o slobodi medija. Šeficu katedre protjerati sa Univerziteta u Banjaluci, dekan FPN neka trajno nestane sa lica zemlje. Rektore, je li FPN postao “kupovni” fakultet?

Milomir Marić je tokom 1990-ih uređivao list Duga za koji su pisali Momo Kapor, Vanja Bulić, Zoran Đinđić i mnogi drugi. Nakon nekoliko sukoba sa tadašnjim predsjednikom SR Jugoslavije, Slobodanom Miloševićem, Marić je protjeran iz lista Duga. Borbu sa vjerovatno najvećim diktatorom od devedesetih do danas i apsolutno zatvorenim sistemom mogla bi se nazvati “mačiji kašalj”

  • Pozvati Milomira Marića da gostuje na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, održi predavanje budućim novinarima i govori o slobodi medija jasno pozicionira FPN! Pametnom dovoljno… #happy

Milomir Marić je nakon brojnih listova koje je uređivao došao na mjesto glavnog i odgovornog urednika BK televizije, najjače televizije u tadašnjoj Srbiji. Zbog neslaganja sa politikom Vojislava Koštunice televizija je ugašena a Marić je prešao na Happy televiziju. Opet slučajno ili ne Marić se sukobio sa vladajućim režimom.

  • Što si tako radikalan? To je za nove generacije skandal novinara. Ko je nama kriv što nismo imali viziju modernih medija. Milomir je tu da objasni.

Na Happy televiziji postaje popularan sa rijaliti programom Parovi. U prvoj sezoni Parova Marić je pokušao da okupi kulturnu elitu gdje je doveo mnogobrojne glumce, sportiste, pjevače i druge. Nakon niske gledanosti rijaliti je doživio krah. U sljedećoj sezoni Marić je izmijenio princip Parova i u tu emisiju doveo kako i sam kaže “šljam” društva. Ovaj put rijaliti je oborio sve rekorde gledanosti i Happy televiziju svrstao na prvo mjesto po gledanosti. Nakon velikog uspjeha Marić je izjavio za nekoliko medija “Uspjeh Parova je moj lični poraz. Mislio sam da Srbi hoće kulturu ali sam se prevario. Svi koji napadaju ovu emisiju razbijaju ogledalo društva.”

  • Trenutno me zanima samo jedna stvar… Ko je organizovao predavanje Milomira Marića na FPN-u?

Predavanje Milomira Marića su organizovali studenti. Ako Marić sa svojom biografijom nije zaslužio da se obrati studentima ko onda jest? Rame uz rame sa Goranom Milićem, Milomir Marić je trenutno jedan od uspješnijih novinara u regionu.

  • Evo, ja sam napao FPN. Narečeni je došao i naplatio (vjerovatno) svoj dolazak. Profi. Ne šalim se!

Na poziv studenata Milomir Marić je pristao da radi bez honorara. Nakon završenog snimanja Jutarnjeg programa Happy televizije Marić se zaputio u Banjaluku, a poslije predavanja se vratio za Beograd. Ni ove optužbe nisu bile istinite i očigledno je da je Milomir Marić došao isključivo zbog studenata.

U nizu komentara nigdje nije postavljeno konkretno pitanje. Šta je to problem sa Milomirom Marićem? Zašto on nije čovjek relevantan da priča o slobodi medija?  Da li upravo to što se pojedinci protive njegovom gostovanju ne govori u prilog slobodi izražavanja?

Ako stavimo na stranu sve optužbe na račun njegove ličnosti, pitamo se da li se zna šta je Marić govorio na predavanju ili i to ide pod pretpostavku da je on loš novinar?

Milomir Marić je na tribini studentima govorio o trenutnoj situaciji u medijima, o nekim prekretnicama za novinarstvo u kojima je upravo on učestvovao. Govorio je o kvizu Milioner čiju je licenciranu verziju prvi donio u Srbiju a među prvima u region. Time je mogao posvjedočiti kako je novinarstvo postalo to što je postalo.

“Kada sam počeo snimati taj kviz Milioner rečeno mi je da pitanja ne smiju biti teška. Nego lagana i svima dostupna da onaj koji sjedi ispred televizije može reći: Kako je ovaj glup, pa to i ja znam. Na kraju je taj princip jeftinog znanja preovladao u medijima. Jeftine teme razumljive svima. Tekstovi koje sam ja pisao u Dugi su postali zamorni, dosadni, niko to nije htio ni da čita. A ovo što se dotiče prizemnih tema je bilo najčitenije. Ja sam to dobro shvatio i poigrao se sa Parovima. Sada imate rijaliti koji čovjek kada gleda kaže sebi da nije ni on loš kakvih ima”.

Posavjetovao je studente kako da biraju teme, da budu neprestano uključeni u svim društvenim događajima i da danas kada je istraživačko novinarstvo zamrlo, upravo oni budu ti koji će donijeti promjene i nešto novo.

“Kada sam čuo da je Titov general postao ustaša ja sam odmah pohitao u Zagreb da uradim intervju sa njim. I to je bila senzacija a taj ustaša je kasnije postao prvi predsjednik Hrvatske, Franjo Tuđman. Takve se stvari moraju ispratiti ali ne treba ići u pogrešnom smjeru. Današnji tabloidi pretjeruju, prvo biraju pogrešne tebe a drugo crpe ih do laži. Nakon ubistva pjevačice Jelene Marjanović tabloidi su optužili sve žive, njenog muža, svekrvu, svekra, samo je još porodični pas ostao da ga nisu optužili”.

Ovo su samo neke od izjava Milomira Marića na tribini povodom dana slobode medija sa još mnogo korisnih savjeta i sjećanja iz njegove profesije. Da li je on i dalje nerelevantna osoba za gostovanje i ako njegova biografija i doprinos u novinarstvu nije poželjan, čiji je?

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender