29. 10. 2020.
Žalba Gradskoj upravi zbog tendera od 73 miliona

Žalba Gradskoj upravi zbog tendera od 73 miliona

Žalba Gradskoj upravi zbog tendera od 73 miliona

Konzorcijum četiri banke, sa Unikreditom na čelu, podnio je žalbu banjalučkoj Gradskoj upravi na 73 miliona KM vrijedan tender za refinansiranje gradskog duga, kojim su gradske vlasti namjeravale da olakšaju gradske finansije i oslobode na milione maraka za nove projekte.

Konzorcijum četiri banke (Unikredit banka Banjaluka, Unikredit banka Mostar, Nova banka Banjaluka i Komercijalna banka Banjaluka) posljednjeg dana isteka zakonskog roka podnio je žalbu na tender na kojem je najpovoljniji ponuđač bio konkurentski konzorcijum, sa NLB bankom na čelu.

“Ovakav razvoj situacije nije neočekivan, jer je ovakav tender atraktivan za sve banke, zbog čega je uostalom čak 11 njih podnijelo ponudu za refinanisiranje. Međutim, problem je što bi se, zbog komplikovanih žalbenih procedura, ovaj proces sada mogao znatno odužiti i na taj način odložiti oslobođanje grada od plaćanja izuzetno visokih rata na ranija zaduženja, koje sada plaća”, tvrde upućeni izvori.

Na tender su se žalile sljedeće finansijske organizacije: Unikredit banka Banjaluka, Unikredit banka Mostar, Nova banka Banjaluka i Komercijalna banka Banjaluka.

Podsjetimo, 31. marta ove godine otvorene su ponude ukupno 11 komercijalnih banaka, koje su dostavile ponude na međunarodnom tenderu za refinansiranje gradskog duga, u okviru najveće finansijske operacije koja je ikada izvela neka lokalna zajednica u BiH.

Za ovaj posao borila su se dva bankarska konzorcijuma, a bolju ponudio podnio je onaj na čelu sa NLB bankom (ukupno sedam banaka, i to NLB banka Banjaluka, Rajfajzen banka Banjaluka, Zirat banka Sarajevo, NLB banka Sarajevo, Špar kase BiH, NLB Skoplje i Sberbanka Banjaluka). Ovaj konzorcijum ponudio je kamatu od 3,84 odsto.

S druge strane, konkurentski konzorcijum sa Unikreditom na čelu ponudio je kamatu od 4,4 odsto.

Na prijedlog gradonačelnika, Skupština grada je 27. decembra prošle godine donijela odluku o refinansiranju gradskog duga.

Ovim, povoljnijim kreditom trebale bi biti značajno umanjene rate koje Grad danas izdvaja na osnovu ranijih zaduženja kod komercijalnih banaka i na taj način oslobođena sredstva za ulaganje u objekte komunalne i druge infrastrukture na području Banjaluke.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender