25. 09. 2020.
Glas naroda: Beton, beton, samo beton, beton nama treba!

Glas naroda: Beton, beton, samo beton, beton nama treba!

Glas naroda: Beton, beton, samo beton, beton nama treba!

“Da se pitam ja bih betoniro travu
I ofarbo tamno braon svaku vodu plavu!”

Riječi su iz pjesme Ramba Amadeusa koje jasno oslikavaju najnoviji trend betoniranja zelenih površina u gradu na Vrbas.

Dobre ne baš svih zelenih površina, postoji i ideja betoniranja močvarnog područja u sammom srcu grada na mjestu gdje je trebao da bude City Mall.

Gradnja je što se tiče ovog projekta obustavljena ali zato se rodila nova ideja o pravljenju glavnog trga grada na pomenutoj lokaciji kao i podzemne garaže ispod samog trga.

Primjetno je da je beton glavni i omiljeni materijal tokom izgradnje ovog projekta, iako gradski oci kažu da je ovo ideja koja treba samo da zagolica maštu građana i da će tek kada uđe u proceduru doći do zvaničnog tendera i zvaničnih prijedloga.

Kad smo već kod zvaničnih prijedloga evo jednog zvaničnog sa još mnogo betona. Krajem marta 2010. godine potpisan je ugovor o  izradi tehničke dokumentacije projekta za izvođenje remodelacije i revitalizacije trvrđave Kastel u Banjoj Luci. Za projekat rekonstrukcije i modernizacije Kastela potrebno je od 60-70 miliona KM. Vidno je da beton opet dominira, da zelene površine nema ili tačnije ima ali u tragovima, koji više liče na bar kod na proizvodima u marketima, samo eto ipak su zeleni.

Da istina je, grad kao što je Banjaluka treba da ima veliki trg, na kome se mogu održavati razne manifestacije.

Da istina je da treba da ima dostojan spomenik posvećen Banu Milosavljeviću, čovjeku koji je uradio mnogo za kompletan region i sam grad.

Da istina je treba da ima i spomenik palim borcima tokom zadnjeg rata, koji se čeka toliko dugo, istina je i da je Banjaluka jedan od rijetkih gradova koji nema takav spomenik.

Istina je takođe i da Banjaluka ima sve više betona, istina je i da je betonom okovan park Petar Kočić, što još Banjalučani ne mogu da prežale, ni da vlastima oproste.

Istina je i da Kastel treba urediti i rekonstruisati.

Takođe istina je da je sve manje aleja u gradu poznatom po alejama, da je “ubijen” stari hrast. Istina je da obala Vrbas nije sređena, da se još kroz grad pored kastela širi opojni miris kanalizacije koju nosi Crkvena. Istina je i da je u centru grada nedovršena betonska konstrukcija koja stoji bez pomaka decenijama, tačnije još od zemljotresa 1969.

Originalni hotel “Palas” sagrađen je 1933. godine u vrijeme mandata prvog bana Vrbaske banovine Svetislava – Tise Milosavljevića i jedan je od objekata po kojima je i danas Banjaluka prepoznatljiva.

Da li je beton idelano rješenje za ove probleme?

“Da se pitam ja bih posjeko sve šume,
I za ukras postavio od traktora gume.
Kiselinom ja bih zemlju navodnjavo,
A decu bih svaki dan rentgenom slikavo!

Nekako bih probušio tanki sloj ozona
A Zemlju bih zaštitio kesom od najlona!

Beton, beton, samo beton!
Beton, beton, samo beton!
Beton nama treba, Jer iz trave opasno nas ljuta zmija vreba!”

Još jednom bez dileme Rambo poručuje kroz svoju pjesmu šta to nama treba.

Beton, beton, samo beton na trgovima, na zelenim površinama… i u glavama nam betona treba, zato dajte nam još betona.

(Novak Čičković/mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender