23. 09. 2020.
Izetbegoviću ne smeta postrojavanje vojnika u čast zlatnim ljiljanima

Izetbegoviću ne smeta postrojavanje vojnika u čast zlatnim ljiljanima

Izetbegoviću ne smeta postrojavanje vojnika u čast zlatnim ljiljanima

Jedinica Oružanih snaga BiH postrojena je u Travniku na susretima zlatnih ljiljana FBiH, nosilaca najvišeg priznanja nekadašnje Armije RBiH, kojima je prisustvovao i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Postrojavanje 9. maja je potvrdilo da postoje dvostruki aršini prilikom angažovanja jedinica Oružanih snaga BiH. Izetbegović, kojem nije ni palo na pamet da bi angažovanje jedinice na susretima zlatnih ljiljana moglo biti problematično, samo prije nekoliko mjeseci izazvao je duboku krizu ne birajući sredstva da bi osporio postrojavanje pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka na obilježavanju Dana RS. Tada je jedinica postrojena na zahtjev člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića, uprkos opstrukcijama, a sve je završeno krivičnim prijavama, istragama u vojnim strukturama i zahtjevima za smjene u Ministarstvu odbrane BiH.

Pored postrojavanja jedinice zanimljivi su bili i gosti na susretima zlatnih ljiljana. Na snimku sa manifestacije u Travniku vide se i pojedinci koji izgledom podsjećaju na pripadnike vehabijskog pokreta, a Izetbegović se pozdravlja s nekima od njih. Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o bivšim pripadnicima zloglasne jedinice “El mudžahedin”, koja je počinila najmonstruoznije zločine nad Srbima i Hrvatima.

Na susretima je bio i predsjednik Saveza udruženja dobitnika ratnih priznanja FBiH Šerif Patković. On je ratni komandant Sedme muslimanske brigade Armije RBiH koja je bila pod komandom generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina, kome je u Sudu BiH u toku suđenje za ratne zločine koje su nad Srbima počinili upravo mudžahedini.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić kaže da ovaj primjer pokazuje da Izetbegović i ostali bošnjački funkcioneri imaju dvostruke aršine.

– Ako se traži odgovornost za postrojavanje u Banjaluci, onda će biti zatražena odgovornost i za postrojavanje u Travniku. Ovim priznaju da su bili neosnovani razlozi zbog kojih su htjeli da ospore pravo Ivaniću na postrojavanje vojnika u Banjaluci. Na kraju se ispostavilo da to niko i ne može osporiti. To niko ne može da ospori ni Izetbegoviću i ovom situacijom bošnjački predstavnici sami sebe demantuju i sve ono što su danima tvrdili pred obilježavanje Dana RS – rekao je Jerinić.

On je ponovio da je počasna jedinica Oružanih snaga BiH 9. januara u Banjaluci bila postrojena u skladu sa zakonskim procedurama.

– Vjerovatno je i Izetbegović na isti ili sličan način tražio postrojavanje te jedinice u Travniku. Moj stav je da svi članovi Predsjedništva BiH imaju pravo na postrojavanje počasne jedinice prilikom obilježavanja događaja koji su propisani pravilima – rekao je Jerinić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da odnos prema dva događaja pokazuje da postoje paralelni sistemi.

– Očigledno je da su Oružane snage isključivo u službi bošnjačkog naroda. To je vrlo očigledno jer se pokušava zabraniti prisustvo jedinice Oružanih snaga obilježavanju Dana RS, a ne pravi se nikakav problem da ta jedinica bude postrojena na bilo kakvoj aktivnosti u FBiH kojoj prisustvuju visokopozicionirani bošnjački zvaničnici – kaže Kojić.

Istakao je da se različiti aršini primjenjuju i u mnogim drugim slučajevima u pokušaju bošnjačkog svojatanja BiH u kakvoj ne bi bilo prostora za Srbe.

– To su dodatni argumenti i pokazatelji da Srpska treba da teži ka višem stepenu samostalnosti. Potezi koje bošnjački predstavnici vuku u zajedničkim institucijama u ovom i sličnim slučajevima govore da oni ne žele srpski narod u BiH, a samim tim ni RS – rekao je Kojić.

Ivanić, ministarka odbrane BiH Marina Pendeš i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Mirko Tepšić juče nisu odgovarali na telefonske pozive. U Ministarstvu odbrane BiH pokrenuli su istragu o tome pod kojim okolnostima su pripadnici Oružanih snaga učestvovali na proslavi 9. januara u Banjaluci, a predsjednik RS Milorad Dodik je zbog tog poteza zaprijetio povlačenjem Srpske iz Oružanih snaga.

Fabrikovanje problema
Boris Jerinić kaže da fabrikovanje problema u situacijama koje nisu zakonski sporne može da ide u nedogled.

– Prethodnih godina svi članovi Predsjedništva BiH su u skladu sa zakonima imali i imaju pravo na upotrebu počasne jedinice Oružanih snaga. Ali nekome je odgovaralo da od toga napravi problem prilikom obilježavanja Dana RS – istakao je Jerinić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender