21. 09. 2020.
Zvizdić: MMF nam neće progledati kroz prste

Zvizdić: MMF nam neće progledati kroz prste

Zvizdić: MMF nam neće progledati kroz prste

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da institucije BiH u sklopu svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti treba da završe sve obaveze i da će odmah poslije toga Međunarodni monetarni fond /MMF/ realizovati narednu tranšu u sklopu aranžmana sa BiH.

Zvizdić je naveo da je potpuno jasno da se očekuje puna kredibilnost u realizaciji preuzetih obaveza i da zbog toga u predstojećim procesima BiH neće imati nikakav povlašteni tretman niti će joj se bilo šta “gledati kroz prste”.

“Neizvršenje obaveza vodilo bi nestabilnosti entitetskih budžeta, što enitetske vlade može dovesti u neprijatnu poziciju”, rekao je Zvizdić za “Glas Srpske”.

On je istakao i da će BiH, ako ne bude ciljanih političkih, odnosno proceduralnih i institucionalnih blokada, uspješno odgovoriti na upitnik Evropske komisije koji sadrži 3.242 pitanja, čime će ispuniti ključni uslov za dobijanje kandidatskog statusa.

“Osim profesionalnih i stručnih odgovora na pitanja, biće potrebno sačuvati i kontinuitet u postojanju pozitivne političke volje usmjerene ka unapređenju pozitivnih procesa u BiH, posebno u sferi evropskih integracija i socio-ekonomskih reformi”, rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, ako se sve to uspije, onda je prvi kvartal naredne godine optimalan rok da BiH dobije kandidatski status i time otvori novo poglavlje u odnosima sa EU.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender