24. 10. 2020.
Institucije kulture Srpske predstaviće se u Sankt Peterburgu

Institucije kulture Srpske predstaviće se u Sankt Peterburgu

Institucije kulture Srpske predstaviće se u Sankt Peterburgu

Institucije kulture Republike Srpske predstaviće se publici u Sankt Peterburgu već naredne godine, što je predviđeno Mapom puta za saradnju, rekla je Srni pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

“Vjerujemo da će institucije kulture Republike Srpske predstaviti domaće kreativno i savremeno stvaralaštvo ruskoj publici, te nasljeđe putem različitih izložbi iz etnologije i istorije. U ovom momentu znamo da će Muzej Republike Srpske organizovati izložbu Zmijanjskog veza, kao prvog nematerijalnog dobra iz BiH na Listi Uneska”, navela je Đakovićeva.

Od sutra do 31. maja u Banjaluci će biti održana manifestacija “Dani Sankt-Peterburga u Republici Srpskoj”. Tim povodom građanima Banjaluke biće predstavljen bogat kulturno-umjetnički program.
Ova manifestacija je jedna od aktivnosti koje su definisane dokumentom “Mapa puta aktivnosti za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske” koji su potpisali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko prošle godine na Međunarodnom ekonomskom forumu u Ruskoj Federaciji.
Saradnja dvije vlade odnosi se, između ostalog, i na oblasti kulture.

Kulturni program Sankt Peterburga u Banjaluci počinje sutra u 12.00 časova svečanim otvaranjem manifestacije, izložbom u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske “Upoznavanje Sankt Peterburga”, koja je posvećena nastanku, izgradnji, tradiciji i običajima Sankt Peterburga. Izložba će biti otvorena do 31. maja.

Banjalučka publika biće u prilici da pogleda i izložbu “Opsada Lenjingrada u fotografijama” koju su napravili ratni dopisnici lenjingradskog odeljenja TASS-a, Sovinformbiroa i uredništava novina, te da prisustvuje koncertu Gudačkog kvarteta “Kapelija” iz Sankt Peterburg.

Ovom prilikom biće upriličen i gala koncert peterburških zvijezda opere i baleta na kojem će učestvovati solisti sanktpeterburškog državnog akademskog pozorišta “Leonid Јakobson” koje predvodi počasni umjetnik Rusije Andrian Fadejev i talentovani muzičari, pobjednici međunarodnih i državnih takmičenja, dobitnici prestižnih muzičkih nagrada, solisti Državnog kamernog muzičkog pozorišta “Sankt Peterburg opera”. Biće odigrana i predstava “Lutke i klovnovi” državnog pozorišta marioneta iz Sankt Peterburga.

Najstarija filmska kompanija u Rusiji, koja je nastala na osnovu vojno-kinematografskog odjeljenja Skobeljevskog odbora 1914. godine, pokazaće i djela savremenih režisera “Ptica” Ksenije Baskakove, “Kontribucija” Sergeje Snežkina, “Obožavateljka” Vitalija Meljnikova i “Tri dana prije proljeća” Aleksandra Kasatkina.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender