27. 10. 2020.
Njemačka upozorava: Saudijska Arabija širi vehabizam na Kosovu

Njemačka upozorava: Saudijska Arabija širi vehabizam na Kosovu

Njemačka upozorava: Saudijska Arabija širi vehabizam na Kosovu

Njemačka vlada upozorila je da misionarske grupe iz Saudijske Arabije šire ultrakonzervativni vehabizam na Kosovu.

Upozoreno je i da je na Balkanu primetan uticaj drugih zalivskih zemalja i Turske.

Kako se navodi u odgovoru njemačke vlade na pitanje poslanice opozicione Ljevice, u koji je “Velt” imao uvid, primetan je “kontinuiran angažman arapskih finansijera – pojedinaca, nevladinih organizacija, kao i državnih i poludržavnih institucija u Islamskoj zajednici Kosova”.

Pitanje vladi u Berlinu postavila je poslanica Ljevice Sevim Dagdelen, koja je upozorila da se “pred očima Kfora Kosovo razvilo u centar islamističkog terorizma u regionu”.

“Skandalozno je da su zahvaljujući prisustvu njemačkih vojnika saudijski propovednici mržnje i nasilja nesmetano mogli da stvore ideološku bazu za to”, navela je ona.

Od njemačke vlade se traži da “više ne uljepšava situaciju na Kosovu i javnost ne drži u neznanju o konkretnim brojkama kada je riječ o regrutovanju za islamističke terorističke mreže kao što su Islamska država i druge organizacije”, prenosi “Velt”.

Njemačka vlada primećuje i rastući uticaj Turske na Balkanu.

“Od stupanja na dužnost AKP (turske Partije pravde i razvoja) 2002. godine a naročito tokom mandata tadašnjeg ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua dogodila se strateška promjena orijentacije turske spoljne politike. U okviru ove nove orijentacije postavljene su i (mada ne isključivo) politička težišta u oblastima koje su nekad bile dio Osmanskog carstva”, piše u odgovoru njemačka vlada.

Turska u tom kontekstu teži aktivnijoj ulozi na Zapadnom Balkanu, navodi se i dodaje da se prema saznanjima njemačke vlade turski spor između vladajuće AKP partije i Gulenovog pokreta prenosi i na Bosnu i Herceogivnu, Albaniju, Makedoniju i Kosovo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender