27. 09. 2020.
Teatar fest Petar Kočić: Glavna nagrada za Čuvare tvog poštenja

Teatar fest Petar Kočić: Glavna nagrada za Čuvare tvog poštenja

Teatar fest Petar Kočić: Glavna nagrada za Čuvare tvog poštenja

Najbolja predstava na 20. teatar festu “Petar Kočić” je autorski projekat Borisa Liješevića “Čuvari tvog poštenja”, u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica.

– Predstava modernog senzibiliteta i posvećene energije glumačkog ansambla postavlja kritička pitanja o savremenom društvu koje je spremno da se odrekne sopstvenih vrednosnih normi i svoje mlade generacije prepuštajući se diktatu nekultivisanih sila tržišta – obrazložio je svoju odluku žiri banjalučkog festivala, koji su činili Nebojša Bradić, Nataša Ivančević i Aleksandar Pejaković.

Liješević je dobio nagradu i za najbolju režiju. U selekciji festivala, koji je trebalo da bude zatvoren sinoć dodjelom nagrada i izvođenjem predstave “Julije Cezar” u čast nagrađenih, bilo je šest predstava.

Nagrada za najbolji tekst dodijeljena je Vuku Boškoviću za dramski tekst “Novo doba” u režiji Dine Mustafića i u produkciji Bitef teatra iz Beograda i Arthuba iz Sarajeva. Boris Isaković je zahvaljujući ulogama u predstavi “Novo doba” proglašen za najboljeg glumca, a nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Jadranki Đokić koja se na Teatar festu “Petar Kočić” predstavila u komadu “Pluća” Dankana Mekmilana u režiji Aide Bukvić. Riječ je o produkciji Teatra “Egzit” iz Zagreba i Gradskog kazališta Sisak.

Specijalna nagrada za mladu glumicu dodijeljena je Jeleni Petrović koja igra u “Jesenjoj sonati” Ingmara Bergmana u režiji Jagoša Markovića i produkciji Ateljea 212 i Grada teatra Budva. Isto priznanje dobila je i Jelena Gavrilović, član ekipe komada “Moje dete” Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević i produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

Publika, ali i stručna javnost veoma je zadovoljna jubilarnim izdanjem festivala.

– Većina predstava je kvalitetna. Da sam bio član žirija, bilo bi mi teško da odlučim koju da odaberem kao najbolju. Ipak, “Novo doba” je bilo moj favorit. Osvrnuo bih se i na predstavu koja po mom mišljenju nije imala zadovoljavajući nivo, a to je “Jesenja sonata” – rekao je dramaturg Slaviša Radan.

Pisac i publicista Tomo Marić smatra da je 20. teatar fest “Petar Kočić” pun pogodak.

– Sve izvedene predstave su sjajne, što se moglo vidjeti i po reakcijama publike. Takva jedna manifestacija u svakom pogledu obogaćuje Banjaluku. Rukovodstvo Narodnog pozorišta RS u vremenu besparice uspjelo je da publici podari prvorazredni kulturni događaj – ističe Marić.

Multimedijalni umjetnik Marko Dukić ukazuje da u današnjem vremenu, ne baš pravih sistema vrijednosti, festival sa dvadesetogodišnjom tradicijom ponekad djeluje kao tračak svjetlosti u kulturnom životu Banjaluke.

– S obzirom na to kakav je početak Teatar festa bio sa premijerom “Švajcarske”, bilo je za očekivati da nas za jubilarni 20. teatar fest očekuje selekcija izvanrednih predstava iz regiona. Izdvojio bih predstavu “Pluća” – kaže Dukić.

I glumica Pozorišta Prijedor Mirela Predojević nosi pozitivne utiske sa festivala.

– Želim da pohvalim Festival monodrame mladog glumca. To je velika stvar. Ne samo što je nešto novo uvedeno u okviru festivala, već što je to bitno i korisno za glumca. Pogotovo mladog umjetnika koji je na početku karijere i kome treba vjetar u leđa. Na ovaj način data mu je prilika. Selekcija monodrama je odlična. Publika je to osjetila i nagradila ove divne mlade ljude dugim aplauzom – naglašava Predojevićeva.

Redovan gost na banjalučkom festivalu je i izdavač iz Beograda Zoran Hamović.

– Svake godine primećujem vrlo ozbiljne organizacione pomake i Teatar fest “Petar Kočić” ima sve kvalitetniji program. Jako mi se dopala predstava “Čuvari tvog poštenja” – kazao je Hamović.

Među vjernom publikom Narodnog pozorišta RS i Teatar festa “Petar Kočić” je i prof. dr Nikola Mojović.

– Nema ništa tako veličanstveno u kulturi kao što je to pozorište, koje ima svoju hiljadugodišnju tradiciju. Predstave su mi se jako svidjele, svaka ima neku novinu i specifičnost i zadovoljile su visok stepen teatarskog izražavanja – primjećuje Mojović.

“Rod i dom” na tronu
Za najbolju monodramu na Festivalu monodrame mladog glumca proglašena je “Rod i dom” u izvođenju Irfana Kasumovića. Autor teksta je Safet Sijarić, dramatizaciju je radio Hasan Džafić, a predstava je rađena u produkciji Teatra “Kabare” iz Tuzle.

Posljednje takmičarske večeri, u ponedjeljak, izvedena je predstava “Moje dete” Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević i produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender