01. 10. 2020.
Radojičić: Eko-toplana – budućnost grijanja

Radojičić: Eko-toplana – budućnost grijanja

Radojičić: Eko-toplana – budućnost grijanja

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da su stvoreni svi uslovi da se višedecenijski problemi daljinskog grijanja u ovom gradu riješe osnivanjem novog preduzeća Eko-toplana Banjaluka, koje će imati velike prednosti u odnosu na dosadašnju Toplanu.

Radojičić je naveo da su prednosti novog preduzeća to što bi za stvaranje toplotne energije za grijanje koristilo drvnu sječku, koja bi se kupovala od domaćih drvoprerađivača, tako da bi novac ostajao na ovom području.

On je napomenuo da je kupovina mazuta podrazumijevala da stotine miliona KM odlaze iz Banjaluke, Republike Srpske i BiH, jer se taj energent uvozi.

– Za narednu sezonu grijanja Grad bi morao da obezbijedi između 10 i 20 miliona KM i ne bio riješio problem. Poslom koji danas imamo Grad treba da obezbijedi oko 15 miliona KM investicije, koja se vraća za osam godina, te problem rješavamo dugoročno – izjavio je Radojičić.
Osim toga, istakao je on, građani dobijaju grijanje 24 časa dnevno, a ne samo u toku dana kao do sada.

– Emisija štetnih čestica je mnogo manja na bio-masu nego na fosilna goriva, te ćemo imati eko-toplanu koja će biti mnogo manji zagađivač od postojeće, koja je koristila mazut – pojasnio je Radojičić.
Naveo je da su nakon šest mjeseci intenzivnog rada Gradske uprave stvoreni svi uslovi da se riješi problem grijanja i akumuliranja dugova na obezbjeđenju toplotne energije, te da se donese odluka o formiranju novog privrednog društva i da se uđe u izgradnju nove toplane na bio-masu.

Gradonačelnik kaže da će građani isporuku toplotne energije novom preduzeću plaćati po istoj cijeni po metru kvadratnom kao i do sada. Istakao je da su u novom preduzeću planirana 53 radna mjesta, dok će u postojećoj Toplani broj radnika biti sveden na minimum.

Zamjenik gradonačelnika i šef tima Gradske uprave za rješavanje problema sistema daljinskog grijanja u Banjaluci Srđan Amidžić rekao je da sve studije pokazuju da treba da se ide u pravcu bio-toplane i da je to logičan izbor da bi se riješio trenutni problem sa grijanjem U Banjaluci.

Istakao je da postoji dovoljna količina zalihe drveta koja će podmiriti potrebe novog preduzeća Eko-toplana Banjaluka, jer će se ove godine u 12 gazdinstava preduzeća Šume Srpske isjeći 512.000 metara kubnih ogrevnog drveta.
razlog zašto se ne možemo na tom tržištu javiti kao kupac – rekao je Amidžić.
U Banjaluci se danas održava vanredna sjednica Skupštine grada, na kojoj će odbornici razmatrati set odluka o osnivanju novog preduzeća Eko-toplana Banjaluka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender