20. 09. 2020.
Vučić postaje predsjednik uz Ustav i Miroslavljevo jevanđelje

Vučić postaje predsjednik uz Ustav i Miroslavljevo jevanđelje

Vučić postaje predsjednik uz Ustav i Miroslavljevo jevanđelje

Izabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položiće zakletvu na svečanoj ceremoniji u Domu Narodne skupštine u srijedu 31. maja u podne, pišu “Večernje novosti”.

On će, kako navodi list, to učiniti nad Ustavom, čiji je poseban primjerak napravljen za ovu priliku i nad kojim je planirano da zakletve polažu i budući predsjednici. Ispod Ustava Srbije na govornici u palramentu nalaziće se i vjerna replika Miroslavljevog jevanđelja.

Planirano je da odlazeći predsjedik Tomislav Nikolić uruči Vučiću državni pečat kao i posebnu zastavu.

U kabinetu budućeg predsjednika, beogradskom dnevniku je rečeno da će na ovaj način biti pokazano poštovanje prema državi, tradiciji i pravnim tekovinama.

Svečanost polaganja zakletve je, kako se navodi, pažljivo isplanirana sa idejom da se ustanovi tačna ceremonija stupanja na dužnost budućih predsjednika.

Vučić će, kako piše list, zakletvu položiti držeći desnu ruku na Ustavu Srbije koji će mu dati predsjednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić.

Nakon ceremonije u Skupšitini, Vučić će otići na Andrićev venac gdje će ispred zgrade Predsjednišva biti upriličena smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije, kopnene, RV i PVO i riječne flotile, a načelnik generalštaba Ljubiša Diković podnijeće raport novom predsjedniku.

Zatim slijedi zvanična primopredaja dužnoti Nikolića i Vučića i kraći sastanak starog i novog predsjednika.

Od polaganja zakletve 31. maja zvanično će početi da teče mandat Vučića kao šefa države, a od tog trenutka funkciju v.d. predsjednika Vlade preuzeće prvi potpredsednik i šef diplomatije Ivica Dačić, koji će raditi taj posao sve dok Vučić ne dodijeli mandat budućem premijeru za šta ima rok od 30 dana, pišu “Novosti”.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender