25. 09. 2020.
Srpski vojnici na vježbi “Slovensko bratstvo”

Srpski vojnici na vježbi “Slovensko bratstvo”

Srpski vojnici na vježbi “Slovensko bratstvo”

Pripadnici Vojske Srbije učestvovaće na trilateralnoj vojnoj vežbi “Slovensko bratstvo 2017”, koja će se realizovati od danas do 15. juna na poligonu Oružanih snaga Bjelorusije u blizini grada Brest.

Zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Bjelorusije i Ruske Federacije, pripadnici Vojske Srbije do 11. juna će uvježbavati različite segmente vježbe, radi priprema za njenu konačnu realizaciju od 12. do 14. juna, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Planom vježbovnih aktivnosti predviđeno je uvježbavanje prevoženja borbenim vozilom uz savlađivanje vodene prepreke, padobranski desant, savlađivanje vodene prepreke desantnim čamcima, spuštanje po užetu iz helikoptera, kao i dnevna i noćna gađanja iz ličnog naoružanja.

Vježba “Slovensko bratstvo 2017” predstavlja nastavak saradnje između Vazdušno-desantnih jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije, započete izvođenjem vježbe “Srem 2014”, koja je realizovana na poligonu “Nikinci”.

U 2015. godini vježba je realizovana na teritoriji Ruske Federacije pod nazivom “Slovensko bratstvo 2015” i na njoj su, osim oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije, prvi put učestovali i pripadnici oružanih snaga Bjelorusije.

Prošle godine, trilateralna vežba “Slovensko bratstvo 2016” izvedena je u Srbiji.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender