24. 09. 2020.
Zlato za banjalučke tamburaše na festivalu u Osijeku

Zlato za banjalučke tamburaše na festivalu u Osijeku

Zlato za banjalučke tamburaše na festivalu u Osijeku

Gradski tamburaški orkestar Banja Luka je pozlatio svoj natup na jubilarnom, 40. međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške muzike u Osijeku – saopšteno je iz Gradskog tamburaškog orkestra. Festivalski žiri, kojim je predsjedavao Siniša Leopold, dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a, jednoglasnom odlukom je Gradskom tamburaškom orkestru Banja Luka dodijelio zlatnu plaketu „Tambura Paje Kolarića“.

Banjalučki tamburaši su, pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića, u Osijeku zablistali u punom sjaju, predstavivši se tamburaškom svitom “Balkanijera”, koju je za Gradski tamburaški orkestar, upravo za ovu priliku, komponovao Zlatan Mirić. “Babića kolo” je Mirićeva kompozicija koja je, prema propozicijama festivala, za temu imala obradu narodnih muzičkih motiva, a koja je dobila veoma visoke ocjene stručnog žirija festivala. Bravuroznim izvođenjem kompozicije “Odakle ti, bože, ovi drumovi”, u nadahnutoj interpretaciji Anice Zrilić, uz pratnju Aleksandre Radović i Aljoše Đumića, Gradski tamburaški orkestar je na noge digao publiku u prepunoj sali HNK u Osijeku, koja je dugotrajnim i burnim aplauzom pozdravila banjalučke tamburaše.

U revijalnom dijelu festivala je nastupio i Evropski omladinski tamburaški orkestar, u čijem sastavu svira devet mladih članova Gradskog tamburaškog orkestra. Ovom svojevrsnom mladom tamburaškom reprezentacijom Evrope, u kojoj sviraju talentovani mladi tamburaši iz osam evropkih zemalja, u Osijeku su dirigovali profesor Budimir Stojanović iz Beograda i dirigent GTO Banja Luka Zlatan Mirić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender