20. 09. 2020.
I bh. građani na listi za odstrel

I bh. građani na listi za odstrel

Za terorizam u ISIL-u slična kazna kao i za “dilanje” CD-ova

Samo 22 osobe, državljanina BiH, za koje je utvrđeno da su pristupile ovoj, trenutno najopasnijoj terorističkoj organizaciji u svijetu koja preuzima odgovornost za najkrvavije napade širom Evrope i svijeta, prosječno su osuđene na tek 1,9 godina zatvora.

Isto toliko, na primjer, iznosi i zatvorska kazna za krivotvorenje službene isprave ili “dilanje” CD-ova “na crno”. Većina državljana BiH koji su sudjelovali u redovima terorističke organizacije tzv. Islamske države Iraka i Leventa (ISIL), u BiH bude osuđeno na nevjerovatno niske zatvorske kazne. Iako je za isto predviđeno i do 10 godina zatvora, najčešće im se dosudi jedna godina.

Ovako niske kazne dosuđuju se zbog zakonskih olakšica jer bivši ratnici ISIL-a iz BiH poslušaju pravni savjet advokata i priznaju krivicu i učestvovanje u terorističkoj organizaciji.
Međutim, ne ostaje samo na tome – većina optuženih “bivših terorista” pred sudom se izjasne da su vrlo lošeg materijalno-financijskog stanja te sud odluči da i troškovi suđenja idu na teret proračuna, odnosno, bh. poreznih obveznika.

Јedan ISIL-ovac svoju slobodu platio 36.000 KM

Takođe, uzme li se u obzir zakonska pogodnost da se zatvorska kazna do jedne godine, bez obzira o kojem je kaznenom djelu riječ, može zamijeniti novčanom i to u iznosu od oko 36.000 KM. Tako naš, domaći, ISIL-ovac uskoro se nađe na slobodi uz cijenu od 100 KM po danu, odnosno 3.000 KM po dosuđenom mjesecu zatvora.

Prema informacijama koje su Dnevnom listu dostavljene iz Odjela za odnose s janovšću Suda BiH, samo jedan osuđenik koristio je pravo zamjene zatvorske za novčanu kaznu, dok se 13 osoba nalazi na izdržavanju kazne, a sedam ih je u postupku upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, a jedan osuđeni je izdržao zatvorsku kaznu.

Podsjetimo da je vršilac dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić, govoreći u okviru panela svih glavnih tužilaca u BiH na konferenciji u organizaciji VSTV BiH, između ostalog je kazala da je za krivična djela terorizma kao i krivična djela povezana sa terorizmom i terorističkim aktivnostima, kao što su odlasci državljana BiH na strana ratišta, do danas optuženo 42 osobe.

Ona je također istaknula da je za odlaske na strana ratišta i priključivanje formacijama tzv. ISIL-a osuđeno 23 osobe na ukupno oko 50 godina zatvora te da je najveća kazna izrečena Huseinu Bosniću zvanom Bilal i to u trajanju od 7 godina zatvora.

Zločini počinjeni u redovima ISIL-a ne mogu se dokazati
U ovom kontekstu treba podsjetiti da je Zakonom o dopuni Krivičnog zakona BiH iz 2014. godine, određeno kažnjavanje za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama državljana BiH i to od jedne do 10 godina zatvora.

Prostom računicom da se zaključiti kako su 22 osobe, državljanina BiH, za koje je utvrđeno da su pristupile ovoj, trenutno najopasnijoj terorističkoj organizaciji u svijetu koja preuzima odgovornost za najkrvavije napade diljem Evrope i svijeta, prosječno osuđene na tek 1,9 godina zatvora. Isto toliko, na primjer , iznosi i zatvorska kazna za krivotvorenje službene isprave ili “dilanje” CD-ova na “crno”.

Međutim, svi optuženi redom priznavaju učestvovanje u redovima ove terorističke organizacije te zato bivaju osuđeni na male zatvorske kazne, dok je, istodobno, nemoguće dokazati koje su zločine na stranim ratištima počinili te jesu li i učesnici krvavih egzekucija zarobljenika čije snimke potresaju svijet.

Kako portal poskok.info saznaje iz advokatskih krugova , a koji su željeli ostati anonimni, sudu i tužilaštvu, na žalost, nemoguće je dokazati ove elemente te su ograničeni samo na “sudjelovanje u borbama na stranim ratištima na strani ISIL-a”.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, nedavno je izjavio kako u posljednjih godinu dana nije zabilježen nijedan novi odlazak na strana ratišta te je za zaključiti da se smanjuje trend njihvog odlaska.

Vlado Azinović, stručnjak za međunarodni terorizam takođe je kazao da je 240 identificiranih osoba, muškaraca i žena, za koje je poznato da su protekle godine bili u Siriji i Iraku.
“76 tih osoba je poginulo, oko 50 ih se vratilo i mi računamo da je oko 50 muškaraca i žena, i neutvrđen broj djece u Siriji i Iraku. Ti ljudi se najvjerovatnije nikada neće vratiti”, zaključio je Azinović u izjavi za medije, navodeći da je najveći broj osoba koje idu na sirijska i iračka ratišta iz Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

(poskok.info)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender