24. 10. 2020.
Prodavali lažne pasoše za 10.000 evra

Prodavali lažne pasoše za 10.000 evra

Osmanović: Od 15. juna normalizacija izdavanja pasoša

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izjavio je danas u Sarajevu da bi od 15. juna trebalo da bude otklonjen zastoj u izdavanju pasoša građanima BiH. Prema njegovim riječima, rukovodstvo Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ BiH dobilo je garancije od preduzeća “Milbauer”, koje izrađuje pasoše, da će poslije 15. juna biti obezbijeđen potrebni repromaterijal za izradu pasoških knjižica i omogućeno njihovo nesmetano izdavanje građanima.

“To znači da nijedan zahtjev neće biti stariji od 30 dana, odnosno da podnosilac zahtjeva za izdavanje pasoša u tom roku nije dobio pasoš”, rekao je Osmanović novinarima. On je istakao da je razočaran u kompaniju “Milbauer” koja je 21. marta potpisala jednogodišnji ugovor sa IDDEEA, kojim se obavezala da u roku od godinu dana isporuči 550.000 pasoša za građane BiH.

“Ubrzo se ispostavilo da nemaju dovoljnu količinu repromaterijala za izradu pasoša, prije svega, specifikovanog papira koji je zahtijevan kada je riječ o njegovoj nabavci, što govori o neozbiljnosti kompanije koja je tri godine radila pasoše za BiH”, naveo je Osmanović.

On je dodao da se trenutno troši repromaterijal preostao od prošlog ugovora, koji je bio dovoljan za oko 100.000 pasoških knjižica. Ministar civilnih poslova BiH smatra da je potpisivanjem tog ugovora na godinu dana riješeno pitanje nabavke pasoša za građane BiH i da će biti dovoljno vremena za sprovođenje zahtjevne međunarodne tenderske procedure za nabavku pasoša.

“Uputio sam pismo prije nekih 20 dana Agenciji za identifikacione dokumente i zatražio da se u skladu sa ugovorom dosljedno primijene sve zakonske obaveze, odnosno naplata penala od dobavljača koji nas je doveo u ovakvu situaciju”, zaključio je Osmanović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender