29. 09. 2020.
Ambasada otkočila isplatu ruskog duga

Ambasada otkočila isplatu ruskog duga

Ambasada otkočila isplatu ruskog duga

Dokument upućen iz Sarajeva, koji je posljednji uslov da Rusija pristupi isplati 125 miliona dolara duga BiH, nakon što je čak deset dana držan u Ambasadi BiH u Moskvi, konačno je stigao u rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Isporuku pošte je “Glasu Srpske” juče potvrdio pomoćnik ambasadora Ruske Federacije u BiH za odnose sa javnošću Anton Sokolov.

– Potvrđujemo da je nota stigla u Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije. Nota će dalje biti proslijeđena u Ministarstvo finansija Ruske Federacije, koje je zaduženo za proceduru isplate klirinškog duga – rekao je Sokolov.

Sporazum o isplati duga, koji je u Moskvi u ime BiH još 21. marta potpisao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, stupa na snagu kada ruska strana dobije posljednje pisano obavještenje o završetku procedura neophodnih za njegovu realizaciju. Rusko ministarstvo treba da odgovori na notu, a nakon dobijanja odgovora počinje da teče rok od 45 dana za uplatu novca na račun Ministarstva finansija i trezora, koji je otvoren u Centralnoj banci BiH.

“Glas Srpske” je u petak objavio da nota, u kojoj je navedeno da su svi uslovi za isplatu miliona ispunjeni, bez ikakvog razloga danima stoji u Ambasadi BiH u Moskvi. Ona je 2. juna odaslana iz Ministarstva inostranih poslova BiH, ali danima nije stizala u rusko Ministarstvo finansija, koje je o tome obavijestilo kolege u BiH. U Ambasadi BiH u Moskvi, na čijem je čelu Mustafa Mujezinović, ni juče nisu željeli da govore o ovom slučaju uputivši nas da se obratimo Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Na pitanje šta će biti preduzeto zbog toga što je nota stajala deset dana u ambasadi, čime je isplata klirinškog duga ponovo bila blokirana, ministar inostranih poslova Igor Crnadak rekao je da ima da kaže samo jednu rečenicu.

– Zašto to pitanje nije riješeno u prethodnih deset godina dok je SNSD bio u Savjetu ministara – rekao je Crnadak, koji je ranije istakao da je Ministarstvo inostranih poslova u slučaju klirinškog duga svoje obaveze ispunilo u najkraćim mogućim rokovima.

U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića ni u Ministarstvu inostranih poslova nisu odgovorili na pitanja da li su znali da nota danima leži u ambasadi, da li će tražiti informacije zašto se to desilo i šta će biti preduzeto ukoliko bude utvrđena odgovornost službenika.

Klirinški dug Rusije nastao je prije rata u BiH na osnovu nenaplaćenih potraživanja ovdašnjih firmi koje su svoje proizvode isporučile u Rusiju. Zahvaljujući angažmanu vlasti Srpske, prije svega predsjednika RS Milorada Dodika, BiH će jedina dobiti taj dug u novcu, a ne kao kompenzaciju u robi, što je bio slučaj sa drugim zemljama.

Problemi
Ratifikacija sporazuma o naplati klirinškog duga je takođe bez potrebe bila usporena u institucijama u Sarajevu, pa je cijela procedura završena tek 1. juna objavom sporazuma u “Službenom listu BiH” iako je on potpisan dva i po mjeseca ranije.

Premijerka RS Željka Cvijanović naglasila je da su proces isplate klirinškog duga otpočetka pratile razne opstrukcije i odugovlačenja u institucijama na nivou BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender