27. 09. 2020.

Šarović: Vodi se rasprava o povećanju akciza za gorivo

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je danas da se vodi rasprava o povećanju akciza za gorivo i da će o integralnom tekstu zakona moći da se govori tek kada sa ministrom pravde BiH Јosipom Grubešom bude prešao sve članove predloženog zakonskog rješenja.

Šarović je rekao novinarima u Sarajevu da na posljednjoj sjednici Savjeta ministara BiH nije razmatran Prijedlog zakona o povećanju akciza na alkoholna pića.
On kaže da je to pitanje tretirano prije par mjeseci i da je zastoj nastao kod toga da li u taj prijedlog treba da uđe samo odredba o povećanju akciza na pivo i alkoholna pića, ili da bude uključeno i vino, ili, pak, samo alkohol i alkoholna pića.

Šarović kaže da to detaljno nije definisano ni Reformskom agendom.

– Savez za promjene preferira opciju da, ukoliko se povećavaju akcize, one obuhvataju pivo i vino, ili da nema ni piva ni vina, ali nismo za varijantu da se oni na bilo koji način razdvajaju – pojasnio je Šarović.

Odgovarajući na pitanje kada će se pred Savjetom ministara BiH naći zakon o gasu, Šarović je rekao da se sumiraju primjedbe sa javne rasprave koja je vođena o tekstu zakona koji je najvećim dijelom usaglašen sa Energetskom zajednicom u Beču.

– I Republika Srpska i Federacija BiH su učestvovale u javnoj raspravi, dale svoje komentare, kao i druge institucije. Nakon sumiranja tih prijedloga, mi ćemo se opredjeliti oko daljih koraka rekao je Šarović.

On je dodao da će posebnu pažnju usmjeriti na posebne primjedbe koje dolaze od resornih ministarstava i regultatornih agencija koje se bave ovim pitanjima.
Šarović nije mogao reći tačano kada će se taj zakon naći pred Savjetom ministara BiH, ali je njegov stav da to bude što prije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender