19. 09. 2020.
Dozvole se dočepao i lažni vozač autobusa

Dozvole se dočepao i lažni vozač autobusa

Dozvole se dočepao i lažni vozač autobusa

Dalibor Mlađenović (43) iz Prnjavora, vlasnik lokalne autoškole “Volan”, optužen je da je nabavio lažna uvjerenja o položenim vozačkim ispitima za 29 sugrađana.

Na osnovu tih dokumenata kandidati su, bez polaganja, dobili vozačke dozvole, od čega 24 B kategorije, jednu za motocikl, tri za teretna vozila, pa čak i jedna za autobus!

Novopečenim navodnim vozačima je, sudeći po optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koju je potvrdio Osnovni sud u Prnjavoru, Mlađenović uzeo ukupno 32.850 maraka. Taktika je, uglavnom, bila ista: terete ga da je od nepoznatog saučesnika nabavljao lažna uvjerenja o uspješno položenom vozačkom ispitu, u kojima je navedeno da ih je izdalo ni manje ni više nego Ministarstvo prosvjete i kulture RS, odnosno Zavod za obrazovanje odraslih RS.

Kandidat bi, potom, s tim uvjerenjem odlazio u Policijsku stanicu Prnjavor i tamo dobijao vozačku dozvolu. Tarifa za tu uslugu bila je šarolika, od slučaja do slučaja. Neki su dozvolu dobili za, doslovno, sitne pare.

“U julu 2013. godine, nakon što je od P.S. uzeo 200 KM kako bi mu pribavio lažno uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, Mlađenović je, iako svjestan da P.S. nije polagao vozački ispit, njemu dao takvo lažno uvjerenje, na osnovu kojeg je P.S. izdata vozačka dozvola”, piše u optužnici.

Ipak, neki od spornih vozača, na putu do dobijanja dozvole, morali su mnogo više da odriješe kesu. Tako je, kako ga terete, Mlađenović 2013. godine od T.N. uzeo 3.000 KM kako bi mu nabavio lažna uvjerenja o položenom ispitu za kategorije C, C1 i CE, a zatim mu i nabavio spornu dokumentaciju. Kada je riječ o spornom vozaču autobusa, kako stoji, od njega je Mlađenović uzeo 1.800 maraka, te mu nabavio lažna uvjerenja o položenom vozačkom ispitu za vozača C, CE i D kategorije.

Na osnovu tih uvjerenja, kandidat R.M. je dobio vozačku dozvolu 5. avgusta 2013. godine. U opširnoj optužnici stoji i nekoliko izuzetno zanimljivih tačaka o dešavanjima koja bi se mogla svrstati u kategoriju “vjerovali ili ne”.

Naime, u nekoliko slučajeva fingirano je čak i praktično polaganje vozačkog ispita. “Kandidatu S.A. je naveo da će u njegovoj autoškoli izvršiti obuku za vozača B kategorije i da će mu organizovati polaganje vozačkog ispita, nakon čega mu je S.A. isplatio 1.300 KM. On je kandidatu saopštio da pristupi polaganju praktičnog dijela vozačkog ispita, što je ovaj i učinio, te je fingirao polaganje tako što je ispitu prisustvovalo nepoznato lice, kao član komisije”, piše u optužnici. Dodaje se da je S.A. bio uvjeren da je zaista polagao vozački ispit, da bi mu nakon završene vožnje po gradu bilo saopšteno da je položio ispit, za šta je dobio i uvjerenje, na osnovu kojeg je dobio vozačku dozvolu. Ta dozvola je kasnije poništena. Mlađenović u izjavi za “Nezavisne” tvrdi da će dokazati svoju nevinost.

“Ne osjećam se krivim i uvjeren sam da ću to pred sudom dokazati. Istraga koja se protiv mene vodi donijela mi je veliku štetu u poslovanju, jer mi je otkazan veliki broj poslovnih ugovora”, rekao je Mlađenović, koji je, kako nam je i potvrdio, ujedno i predsjednik Udruženja autoškola RS.

Vozačke dozvole dobijene lažnim uvjerenjima

24 putnička vozila
3 teretna vozila
1 motocikl
1 autobus

MUP RS: Dozvole poništene

Iz MUPa RS su nam potvrdili da su sve sporne vozačke dozvole poništene tokom decembra 2015. i januara prošle godine, kao i još osam dozvola po istom osnovu, a koje nisu navedene u optužnici. “Četiri vozačke dozvole nisu oduzete jer lica nisu nađena na adresi, a u toku je postupak oduzimanja”, rečeno je “Nezavisnim” u MUPu RS, odakle su dodali da u ovom slučaju nema umiješanosti pripadnika Policijske stanice Prnjavor.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender