30. 09. 2020.
10 najskupljih automobila na svijetu 2017.

10 najskupljih automobila na svijetu 2017.

10 najskupljih automobila na svijetu 2017.

Najskuplji automobili na svijetu su mnogo više od običnog prijevoznog sredstva. Ova umjetnička djela na točkovima su oličenje malog procenta populacije, koji više cijene nametljiv izgled automobila umjesto praktičnosti i djelotvornosti.

U ovu listu smo uključili automobile koji su nedavno izrađeni, samo one koji su legalni. Nismo uključili otkupljene automobile na aukcijama. Takođe smo ograničili broj na jedan model, kako se ne bi pojavilo 10 varijacija jednog modela.

10. Koenigsegg Regera – $2 miliona
Kada je riječ o hibridnim hiper-automobilima, obično se govori o svetom trojstvu – McLaren P1, Porsche 918 Spyder i Ferrari LaFerrari. Nekako, Koenigsegg je uvijek bio u sjenci većih igrača, bez obzira što Šveđani prave jako dobre automobile.

Twin-turbo 5 litarski V8 motor i baterija od 4.5 kWh proizvode 1.500 konjskih snaga u kombinaciji, po cijeni od 2 miliona dolara. Stiže od 0 do 100 km/č za 2.8 sekunde, ali to nije ono što ga ističe. Daleko impresivnije je njegovo ubrzanje od 0 do 300 km/č za koje prođe svega 10.9 sekundi! Maksimalna brzina? Pretpostavljaju da je 400. Zašto samo pretpostavljaju? Ne mogu da nađu dovoljno dug put za testiranje.

9. Koenigsegg One:1 – $2 miliona
Zamislite šta sve možete da kupite za 2 miliona dolara, otprilike 4 hiljade jugića, ili jedan švedski super automobil. Naravno, logičnije je da možete i svašta nešto drugo da kupite, ali super automobile ne kupuju baš logični ljudi. Slična stvar je i sa kolekcionarima, kao onaj kog smo nedavno pomenuli u Francuskoj.

Ograničena serija One:1 je bazirana na modelu Agera R, a nazvana je tako uslijed velikog poteza inžinjera koji su ostvarili odnos kilograma i konjskih snaga od 1:1. Što dovodi do brojke od 1.340 kilograma težine uz isto toliko konjskih snaga.
Samo šest primjeraka je proizvedeno, a prodati su istom brzinom koliko i automobil postiže – munjevito.

8. Bugatti Chiron – $2.5 miliona
Sa početnom cijenom od 2.5 miliona dolara i novim izgledom, Chiron je naslijedio Veyrona na najbolji mogući način. Dok je Veyron redefinisao šta jedan automobil može da postigne, Chiron se podsmejhuje svima koji su mislili da je Veyron posljednji automobil svoje vrste, dalje pomerajući granice auto industrije.

Prerađeni W16 motor zapremine 8 litara obezbeđuje 1.500 KS, što ga do stotke dovodi za brzih 2,5 sekunde. Kolika bi li cifra za registraciju ovog automobila kod nas bila? Možemo samo da mislimo, ali je sigurno da vlasniku to ne bi bio problem. Iako je Bugatti jedan od onih automobila koje ljudi ili vole ili mrze, ne možemo poreći da je nevjerovatan poduhvat inžinjerstva.

7. Ferrari F60 America – $2.5 miliona
U čast 60 godišnjice Ferrari-ja u Sjevernoj Americi, italijanski proizvođač napravio je 10 primjeraka ovog ljepotana. Zasnovan na modelu F12 Berlinetta, F60 je ciljano gađao patriotska osjećanja, jer su implementirane boje američke zastave.

Mehanički je istovjetan sa F12, a Berlinetta nije uopšte spor automobil. Sa svojih 740 konjskih snaga dolazi do 100 km/č za 3,1 sekundu. Ovi rijetki primjerci su podsetnik na specijalno izrađene primjerke koje je Ferrari pravio za specifične regione u 1950im i 1960im godinama.

6. Pagani Huayra BC – $2.6 miliona
Pagani Huayra je zvijer, a to potvrđuje drugo najbrže vrijeme za legalne automobile, koje je na stazi postigla ekipa emisije Top Gear. Međutim, to nije bilo dovoljno dobro za Pagani, koji je na sajmu automobila u Ženevi 2016. predstavio olakšanu verziju BC.

Ogromni spojler je dodat kako bi pomagao kod prijanjanja na površinu, kao i razna poboljšanja u aeorodinamici. Široka upotreba ugljeničnih vlakana svela su težinu sa samo 1.200 kilograma.

5. Ferrari Pinifarina Sergio – $3 miliona
Izrađen od strane legendarne dizajn kuće Pinifarina, Sergio je u suštini Ferrari 458 Spider, sa potpuno novom karoserijom i enterijerom. To znači da 4.5 litarski V8 motor šalje 562 konjske snage na zadnju osovinu lakšeg modela.

Budući da je samo 6 primjeraka napravljeno, nije bilo moguće prosto pojaviti se sa gomilom novca i kupiti ga. Ne, Ferrari je lično izabrao šest srećnih kupaca. Srećnih jer imaju novac, a time i mogućnost da kupe Sergio-a.

4. Bugatti Veyron ,,Mansory Vivere’’ serija – $3.4 miliona
Ne bi lista bila kompletna bez makar jednog Veyrona, a Mansory Vivere verzija svakako to zaslužuje.

Baziran na Grand Sport Vitesse Roadster modelu, Mansory ima novu karoseriju od ugljeničnih vlakana, unaprijeđena LED svjetla, osvježenu kabinu i redizajniranu rešetku hladnjaka. Kako bi se dalje afirmisao kao umjetničko delo, sa strane automobila su urezani istorijski događaji moto sporta.

3. W Motors Lykan Hypersport – $3.4 miliona
Ova filmska zvijezda franšize “Fast and Furious” je zaista nevjerovatan automobil. Počnimo od dizajna i dijamantima optočenih farova, makaza vratima i enterijerom iz sci-fi filmova.
Možda ste viđali preskupe i prebrze automobile u Dubaiju, ali nemojte misliti da ih ne može stići snaga zakona. Policija u Dubaiju vozi upravo ovaj model.

2. Lamborghini Veneno – $4.5 miliona
Šta znači veneno, možda se pitate? Otrov. Jer kada uđete jednom u ovaj automobil, njegova brzina će vas zaraziti za cijeli život. Izmijenjena verzija Aventadora izrađena je u slavu 50te godišnjice italijanskog proizvođača.

Veneno je pakleno brz, a to ne iznenađuje. Kada znamo da ga njegov V12 motor ubrzava do 100 km/č za 2,9 sekundi.

1. Koenigsegg CCXR Trevita – $4.8 miliona
Švedski proizvođač se po treći put pojavljuje na listi i to na prvom mjestu. Nije bez razloga, automobil je bukvalno optočen dijamantima, a dijamanti nisu jeftini.
Šveđani su osmislili novu boju, specijalno za ovaj automobil – dijamantsko tkanje. Ne smijemo ni da pomislimo koliko bi jedna ogrebotina koštala.

Šta pokreće najskuplji automobil na svijetu? Motor sa dvostrukim turbopunjačem, 8 cilindara i 4,8 litara zapremine, a izbacuje 1.004 KS. Napravljeno je samo 3 primjerka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender