26. 09. 2020.
10 prirodnih ljepota ostrva Evia (FOTO)

10 prirodnih ljepota ostrva Evia (FOTO)

10 prirodnih ljepota ostrva Evia (FOTO)

Moderni gradovi i skromna seoca. Srednjevjekovni zamkovi i vizantijske tvrđave. Zeleni kanjoni i gole planine. Šumske staze i duge plaže. Plodne doline i nevjerovatni vodopadi. Termalni izvori i fosilizovani ostaci. Ostrvo Evia, pored toga što je veoma popularna destinacija za ljetovanje, svjedoči o praistorijskoj kontinentalnoj zemlji koja je blagoslovena prirodnim ljepotama koje čekaju da ih otkrijete. To ćemo upravo uraditi ovdje, predstavljamo vam 10 prirodnih ljepota ostrva Evia.

Evia je drugo najveće ostvro u Grčkoj i podijeljeno je na tri dijela, južni, centralni i sjeverni. Evia je oduvijek bila pristupačna destinacija, idealna za mlade i cele porodice. Sjever ostrva se ističe po tome što nudi savršenu kombinaciju bogatih planinskih zelenila i predivnih pješčanih plaža.

#1 Šuma Stenis

Šuma Stenis je jedna od najbogatijih i najljepših šuma u Grčkoj. Nalazi se na južnoj padini planine Dirfios. Šuma je ispunjena gustom vegetacijom i mnoštvom izvora. Ova šuma ima važnu ekološku i estetsku vrijednost, koju duguje kombinaciji diverziteta flore, geomorfoloških i hidroloških karakteristika.

#2 Klisura sv. Dimitrija

Agios Dimitrios klisura predstavlja impresivan prikaz prirodne ljepote koja leži na padini planine Ohi. Moćne kamene formacije, gusta vegetacija cvijeća i drveća ukrašavaju ovu klisuru, a čisti izvori i brzi potoci samo doprinose doživljaju koji opušta um. Klisura je utočište za ugrožene ptice selice. Možete proći klisurom šetajući stazom koja počinje u selu sv. Dimitrija (Agios Dimitrios) i završava se na prelijepoj plaži Skinodavila.

#3 Jezero Distos

Jezero Distos je ekosistem od velikog značaja koji se nalazi u blizini oblasti Aliveri. Utvrđeno je da je jezero specijalna oblast zaštite ptičjih vrsta iz Evropske mreže Natura 2000. Jezero je idealno za ljubitelje posmatranja ptica.

#4 Pećina Tarounia

Pećina Tarounia, poznata kao Skotini, nalazi se u oblasti Kakalitsa. To je pećina impresivnih prirodnih dekora, ukrašena bogatim formacijama stalaktita. Otkrivena je 1974. godine, a u njoj su pronađeni artefakti iz praistorijskog perioda. Nalazi se na visini od 440 metara, iznad sela Tarounia.

#5 Planina Dirfis

Najviša planina na ostrvu nalazi se u centralnom dijelu Evie. Planinsko područje Dirfosa ima grub teren i nevjerovatnu floru i faunu. Padine planine su ukrašene gustom vegetacijom drveta kestena, hrasta, jela, kao i mnoštvom izvora i potočića. Najveći vrh je oblast Delfi, koja se nalazi na visini od 1734 metara. Odavde se pruža zapanjujuć panoramski pogled na Egejsko more i zaliv.

Postoje brojne oznake koje prate staze za planinarenje i ljubitelje šetnje u prirodi. Planina je uključena u zaštićene oblasti u okviru evropske mreže Natura 2000.

#6 Šuma Kerasia

Fosilizovana šuma Kerasia je rijedak geološki fenomen i jedna od malobrojnih evropskih fosilizovanih šuma. Nalazi se na sjeveru Evie, između oblasti Kerasia, Agia Ana i Papades. Ova magična šuma stara 20 miliona godina će vas odvesti na putovanje kroz praistoriju. Na ovom lokalitetu su pronađeni fosili sisara i jako rijetke i zaštićene vrste hrasta ,,Kuercus euboica”.

Svi ovi fosili su jedinstveni i privukli su interesovanje mnogih naučnika. Ako budete željeli da saznate više, možete posjetiti paleontološki muzej, osnovan 2006. godine. Ovdje možete vidjeti fosile nosoroga, žirafa i hijena.

#7  Vodopad Drimonas

Vodopad Drimonas je jedan od najljepših planinskih područja na ostrvu. Nalazi se između sela Drimonas i Kerasia. Vodopadi stvaraju pejzaž nevjerovatne prirodne ljepote. Možete doći do ovih vodopada tako što ćete pratiti oznake na putu koji počinje od sela Rovies.

#8 Vodopad Kremasi

Vodopad Kremasi je skriveni dragulj na koji ćete naići ukolio odlučite da prošetate kroz bujnu vegetaciju u šumi u blizini sela Milies. Do vodopada se stiže stazom koja počinje od oblasti Istiea i vodi do sela Krioneritis i Milies, idealna ruta za ljubitelje vožnje po grubom terenu.

#9 Rijeka Kireas

Na sjeveru ostrva protiče rijeka Kireas. Ona se ističe po ljepoti prorodnog ambijenta koji je o okružuje i simpatičnim drvenim mostićima koji stoje iznad nje. Put koji vodi do ove rijeke smatra se jednim od najljepših puteva za vožnju u čitavoj Grčkoj.

#10 Planina Ohi

Šetnja planinom Ohi je nevjerovatno i nezaboravno iskustvo. Područje se, zahvaljujući svojoj prirodnoj ljepoti, veoma rijetkoj flori I divljoj fauni, smatra zonom Evropske mreže Natura 2000. Planina se nalazi na jugu ostrva, a do nje je moguće stići putem od sela Miloi Karistou.

Posebna atrakcija planine Ohi su misteriozne građevine nazvane Zmajeve kuće. Niko ne zna zašto i kako su izgrađene, a o njihovom nastanku postoje brojne teorije i legende. One se nalaze na visini od 1389 metara, iznad grada Karistos.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender