24. 09. 2020.
Banjaluka: Jovanu kupili bicikl i patike, te dali titulu najboljeg druga

Banjaluka: Jovanu kupili bicikl i patike, te dali titulu najboljeg druga

Banjaluka: Jovanu kupili bicikl i patike, te dali titulu najboljeg druga

Dječak Jovan na jučerašnjoj dodjeli đačkih knjižica doživio je najljepše iznenađenje – dobio je vrijedno priznanje „Najbolji drug“, te bicikl i patike, za koje su novac prikupili njegovi školski drugari.

Kada je ušao u praznu učionicu područne škole „Jovan Dučić“ u Kuljanima, gdje je trebalo da preuzme đačku knjižicu, dočekali su ga drugari postrojeni jedni uz druge. Zatim su uzviknuli „iznanađenje“, razmakli se i otkrili bicikl sa ogromnom mašnom.

– Veoma sam iznenađen i baš su mi lijep bicikl odabrali. Voziću se cijelo ljeto i obećavam da ću u sedmom razredu biti još bolji i završiti ga četvorkom. Dobio sam i patike za košarku, baš kakve sam želio i mnogo sam zahvalan svojim drugarima – rekao je Jovan.

Po preseljenju iz Pančeva u Banjaluku, prije nešto više o dve godine, dječak Jovan je imao težak period. Nije mogao da se uklopi u novu sredinu, to se odrazilo i na školu, te je obnovio razred.

Onda nastupa šesti V i razredni starješina, Aleksandar Elezović, gdje je ponovo krenuo u isti razred, lijepo su ga prihvatili i učinili da se osjeća dijelom cjeline, pa je ovu školsku godinu završio dobrim uspjehom.

Djevojčice i dječaci iz razreda godinu dana su Jovana posmatrali kako se trudi, napreduje i savladava prepreke. Dodatni podstrek da uspije davalo mu je obećanje da će na kraju školske godine od roditelja dobiti bicikl, ali djeca su ih preduhitrila i Jovanu pripremila iznenađenje.

Kažu da su novac prikupili dosta brzo, za desetak dana, a kako je dječak stalno bio s njima, istinu su morali malo „kamuflirati“.

– Pretvarali smo se da novac skupljamo za humanitarnu akciju, kako ne bi ništa posumnjao i u tome smo uspjeli – pričaju njegovi drugari i dodaju da Jovan vozi i traktor, pa kako ne bi znao voziti bicikl.

Pred školom su juče bili i dječakovi roditelji, te mlađi brat. Otac Milivoje Mastilica kaže da je zadovoljan sinovim uspjehom, a gest njegovih drugara ga je oduševio.

– Najbitnije od svega mi je to što se lijepo uklopio, pa kada ga pošljem u školu, u kući ostanem miran jer znam da je u dobrom okruženju – rekao je ovaj otac.

Razrednik ponosan

Ideju da Jovanu kupe bicikl smislila su djeca, kaže razrednik Aleksandar Elezović, a on ih je samo podržao da bi je i realizovali.

– Djeca su dokazala da su divni, društveni i saosećaju sa drugima, a Jovan je to i zaslužio. Veoma je dobronamjerno i vaspitano dijete i svima nam je drago da je dio našeg odjeljenja – rekao je Elezović i dodao da je skoro polovinu novca za poklon dao vjeroučitelj Miroslav Malinović, a trgovci su im dali i popust kada su čuli za humani cilj ove djece.

(EuroBlic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender