27. 09. 2020.
Stevandić kandidat za predsjednika Republike Srpske?

Stevandić kandidat za predsjednika Republike Srpske?

Stevandić kandidat za predsjednika Republike Srpske?

Da li će nova kombinatorika na nikada zamršenijoj sceni RS odrediti kandidata za predsjednika RS koga ni najveći politički proroci nisu vidjeli?!

Poslijednjih nekoliko mjeseci na političkoj sceni RS primjetan je zamor materijala kod većine partija, pogotovo u SNSD, DNS I SDS. Neke su u stagnaciji poput NDP i PDP, dok radikali bukvalno nestaju. Međutim, ima i onih stranaka koje kao da su još u izbornoj kampanji. Takva je Stevandićeva Ujedinjena Srpska. Bukvalno su svojim aktivnostima zatrpali medije i društvene mreže.

Organizuju besplatne kurseve engleskog jezika, radionice za osnovce i srednjoškolce, upise u škole. U Trebinju i Banjaluci organizovali su svečane tribine i skupštine stranke. Tokom maja zakupili bilborde, iako nije izborna godina.

S toga ne treba da čudi kako je ova najmlađa politička stranka i poslije izbora predmet interesovanja ne samo političkih partija nego i većine ambasada.

Prema saznanjima Faktora za Ujedinjenu Srpsku ineresovanje su pokazale i neke državene institucije poput OSE i sličnih, jer pokušavaju saznati ima li neko ko iz sjene vuče konce.

U Ujedinjenoj Srpskoj takvo interesovanje obrazlažu jačanjem partije, koja nije samo rezultat Stevandićeve energije nego je riječ i o dobroj organizaciji, koja mora imati velika leđa. U stranci su uspostavljeni lobistički timovi: od advokatskog, koga predvode Darko Kremenović i Milan Petković pa do mešunarodnog, za čije kontakte je zadužen mr Neven Stanić. Odmah uz Stanića je mr Mario Milanović, koji je radio u vladi Australije i briselskim fondovima.

Ne treba zaboraviti ni neizbježni doktorski lobi, iza koga stoji plejada širom RS, predvođena dr Slavkom Dunjićem, poslanikom iz Gradiške. Jednu od okosnica Ujedinjene Srpske čini i “ženski lobi”, koga predvodi Natalija Trivić, načelnica za kulturu u gradu Banja Luka, koja uvezuje veliki broj afirmisanih i mladih žena. Mudro se pozicioniraju, kažu, kao jedina nacionalna alternativa u RS i napadaju propale projekte SzP u Sarajevu.

Međutim ne mogu se vidjeti na sastancima vladajuće koalicije u RS iako su, po dubini, ostvarili dosta pozicija.

Da li to znači da se u svemu ovome nazire nešto drugo, što se u kuluarima već govori, dublja politička pozadina. Koja, čak može da krije kandidaturu dr Stevandića za predsjednika Republike Srpske?!

(Faktor)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender