26. 09. 2020.
Slovenija dobila većinu Piranskog zaliva

Slovenija dobila većinu Piranskog zaliva

Slovenija dobila većinu Piranskog zaliva

Slovenci su pobijedili pred arbitražnim sudom. Prema odluci slovenački brodovi i avioni imaće svu slobodu prolaska kroz hrvatsko područje. Ovom presudom Slovenija dobija tri četvrtine Piranskog zaliva.

Prema odluci Arbitražnog suda u Hagu, Slovenija nije dobila izlaz u međunarodne vode, ali je dobila veliku većinu Piranskog zaliva, dok je kopnena granica Slovenije i Hrvatske većinom nesporna.
Čitanju odluke nisu prisustvovali predstavnici Hrvatske. Odluka arbitražnog suda, nije se svidjela hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, koji je ponovio stav hrvatske vlade – odluka ni na koji način ne obavezuje Hrvatsku, ne namjeravamo njen sadržaj primjenjivati.

– Druge države u međunarodnim odnosima ovo pitanje trebaju prepustiti Hrvatskoj i Sloveniji da to rješavaju bilateralno. To je najbitnije i vrlo jasan stav Hrvatske. Pozivam sve aktere na političkoj sceni da i dalje držimo jedinstven stav – dodao je Plenković.

Ipak, Njemačka vlada pozvala je Hrvatsku i prije same presude da poštuje i sprovede odluku:
“Nezavisno o sadržaju odluke, s gledišta vlade Njemačke, važno je načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštovati, kao i da ih strane moraju implementirati”.
Hrvatski državni vrh ipak je istakao da ostaje spreman za razgovor sa Slovenijom. Slovenija je, s druge strane, saopštila da odluka Arbitražnog suda o graničnom sporu mora da se poštuje.
– Ovo je istorijski trenutak za Sloveniju. Odluku suda treba poštovati, zbog toga ću se kao predsjednik Vlade zauzimati da je jedinstveno prihvatimo uprkos tome što sva naša očekivanja nisu u potpunosti ostvarena – naglasio je premijer Slovenije Miro Cerar.

Cerar je istovremeno pozvao svog hrvatskog kolegu Plenkovića na sastanak u Ljubljani 12. jula da bi razgovarali o sprovođenju odluke Arbitražnog suda.
Sjedinjene Države su poručile da neće zauzimati ničiju stranu u ovom sporu, kao i da je ovo pitanje koje trebaju riješiti sami Hrvatska i Slovenija.

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender