29. 10. 2020.
Umro grčki vlasnik srpskih televizija B92 i Prva

Umro grčki vlasnik srpskih televizija B92 i Prva

Umro grčki vlasnik srpskih televizija B92 i Prva

Osnivač i vlasnik grčke kompanije Antena grup, kojoj pripadaju srpske televizije TV “Prva”, TV “B92” i “Plej radio” Minos Kirjaku preminuo je iznenada u 75. godini.
Porodica Kirjaku je saopštila da je Minos Kirjaku “preminuo iznenada od posljedica srčanog udara juče kasno popodne”.

Kirjaku je cijenjeni grčki brodovlasnik i medijski mag, koji je u grčkoj javnosti poznat po brojnim poslovnim podvizima, a posebno po osnivanju najveće privatne televizije “ANT1”, javio je “B92”.

Bio je i predsjednik Grčkog Olimpijskog komiteta od 2004. do 2009. godine, kao i predsjednik Panhelenske gimnastičarske asocijacije.

Rođen je 1942. godine u uglednoj grčkoj porodici Kirjaku. Njegov predak bio je Dimitrios Vulgaris, koji je osam puta bio premijer Grčke.

Još jedan od predaka Minosa Kirjakua je i Aleksandros Korizis, bivši premijer Grčke od 1940. do 1941. godine.

Minos je studirao u Francuskoj i Španiji i bio je nasljednik brodarske porodične kompanije, koja je osnovana 1852. godine.

U svojoj 23. godini, 1965. godine, osnovao je kompaniju “Atenian tankers”, a 1976. godine i dvije velike trgovinske naftne kompanije.

Kasnih osamdesetih godina 20. vijeka, Minos aktivno ulazi u svijet medija, osnivajući radio-stanicu “ANT1”, a 1989. godine i istoimenu televiziju.

“Antena grupa”, koja je osnovana 1999. godine, proširila je svoju djelatnost daleko izvan granica Grčke, a njeno poslovanje uključuje brojne TV kanale, radio-stanice, kompanije, investicije i partnerstva širom svijeta.

Danas postoji ukupno 12 predstavništava “Antena grupe” u 20 zemalja u Evropi, SAD, Sjevernoj Americi, Australiji i Aziji.

“Antena grupa” je od 2009. godine proširila svoju medijsku mrežu i na Srbiju. u kojoj do danas vodi TV “Prva”, TV “B92” i “Plej radio”.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender