23. 09. 2020.
Jagma za polovnim udžbenicima

Jagma za polovnim udžbenicima

Jagma za polovnim udžbenicima

Sa završetkom školske godine društvene mreže preplavili su oglasi o prodaji i razmjeni polovnih udžbenika, koji u rekordnom roku pronalaze nove vlasnike.

Kako se radi o mnogo povoljnijem, i za veliki broj đaka i roditelja, pristupačnijem načinu da se na vrijeme pripreme za novu školsku godinu, polovni udžbenici trenutno su među najtraženijom “robom”. Oni koji su već pazarili kažu da se kupovinom polovih knjiga može uštedjeti oko 100 maraka.

Osim na internetu, kompleti ili pojedinačni udžbenici pazare se i na pijacama i u antikvarnicama, gdje su cijene ipak nešto više. Tako, na primjer, komplet udžbenika za osmi razred, koji su inače i najskuplji, putem “Fejsbuka” ponuđeni su za 40 ili 45 KM, dok su u antikvarnicama, bez knjiga stranog jezika, zacijenjeni 60 KM.

S druge strane, oni koji ipak žele da kupe nove udžbenike moraće izdvojiti za komplet za osmi razred 136 maraka i to bez stranog jezika.

– Za cijenu jednog kompleta novih knjiga, mogu kupiti dva polovna. Osim toga, sigurna sam da će mi na taj način ostati novca za kupovinu dijela školskog pribora i nekoliko svezaka – kazala je Banjalučanka Brankica Mišić, koja je putem “Fejsbuka” prodavala udžbenike svog đaka.

Mišićeva je dodala da bi umjesto prodaje rado pristala i na zamjenu udžbenika za osmi razred.

Bez obzira na veliku potražnju za polovnim udžbenicima, u knjižarama ne očekuju da će im zbog toga opasti prodaja novih kompleta.

– Cijene udžbenika će otprilike ostati na prošlogodišnjem nivou, osim kad je u pitanju engleski jezik, koji bi ove godine mogao biti jeftiniji, jer se štampaju u Istočnom Sarajevu – kazali su u banjalučkoj knjižari “C pet”.

Dodali su da će radne sveske koštati 5,5 KM, dok će po udžbeniku roditelji izdvojiti po 7,5 KM.

U namjeri da olakšaju nabavku udžbenika većina knjižara u RS roditeljima nudi kupovinu i u nekoliko mjesečnih rata, a kompleti će za prodaju biti dostupni polovinom jula.

Besplatni kompleti
Učenici prvog i drugog razreda osnovnih škola će, kao i do sada, i u školskoj 2017/2018. godini imati besplatne udžbenike. Vlada RS je zadužila ministarstva prosvjete i finansija da za nabavku tih udžbenika obezbijede 950.000 KM.

Ministarstvo prosvjete besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola obezbjeđuje od školske 2007/2008. godine, a za te namjene u proteklih deset godina, izdvojeno je oko 9,47 miliona KM.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender