24. 09. 2020.
U Stanarima uhapšen vozač, dao policajcima 10 KM “da se počaste”

U Stanarima uhapšen vozač, dao policajcima 10 KM “da se počaste”

Za dva dana kažnjena 282 vozača na području Banjaluke

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka su za dva dana kontrolisali 822 učesnika u saobraćaju, od kojih su kažnjena 282 vozača, 13 suvozača i četiri putnika u vozilu koji nisu koristili bezbjedonosni pojas.

Iz Policijske uprave saopšteno je da su zbog nekorišćenja sjedalice za djecu sankcionisana 33 lica, a 57 lica je kažnjeno zbog upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje na način koji nije predviđen zakonom.

Iz policije podsjećaju učesnike u saobraćaju da su u obavezi da koriste pojas, kako u svojstvu vozača i suvozača, tako i kao putnik. Djeca do pet godina na zadnjem sjedištu su u obavezi da budu u sigurnosnoj sjedalici pravilno postavljenoj i pričvršćenoj, dok su djeca od pet do 12 godina u obavezi da koriste pojas. Djeca do 12 godina se ne smiju prevoziti na prednjem sjedištu, s tim da se djeca do dvije godine smiju prevoziti na prednjem sjedištu u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj u suprotnom smjeru od smjera kretanja vozila, sa isključenim vazdušnim jastukom na mjestu suvozača.

Mobilni telefon, odnosno drugi uređaji za komuniciranje ne mogu se koristiti za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju na javnom putu, ukoliko se ne posjeduje oprema koja omogućava komuniciranje bez angažovanja ruku za vrijeme vožnje. Takođe, vozač ne smije da koristi audio, odnosno video uređaje tako da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju niti preduzimati druge radnje koje ometaju njegovu pažnju prilikom upravljanja vozilom.

Za nepoštovanje zakonskih odredaba predviđena je novčana kazna.

Policijska uprava Banjaluka podsjeća da su saobraćajne propise dužni poštovati svi učesnici u saobraćaju kako ne bi ugrozili svoje, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Akcija pojačane kontrole korišćenja bezbjedonosnih pojaseva, sigurnosnih sjedalica i mobilnih telefona sprovedena je u četvrtak i petak, 29. i 30. juna.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender