21. 09. 2020.
Sve češći angažman osuđenika na sezonskim poslovima

Sve češći angažman osuđenika na sezonskim poslovima

Sve češći angažman osuđenika na sezonskim poslovima

Branje malina, aronije, košenje trave, krečenje i cijepanje drva samo su neki od poslova koje osuđenici sa Tunjica rade za dnevnicu.

Stanari Kazneno popravnog zavoda rado se odazivaju pozivima privrednika i tako zatvorsku ćeliju, bar na osam sati, zamjenjuju svježim vazduhom i pozitivnijom atmosferom.

Među osuđenicima koji sezonskim poslovima prekraćuju zatvorske dane je i Radovan B. (21), osuđen na deset mjeseci zbog teške krađe.

Sa još 30 kolega- zatvorenika, nedavno je brao maline u jednom selu kod Srpca. Da je lako raditi na suncu- nije, ali se ne žali. Kaže, sladak je to i pozitivan umor, koji im pomaže da drugačije gledaju na svijet koji ih čeka posle zatvora.

– Posle jednog takvog radnog dana lakše zaspim i imam pozitivne misli. Neki optimizam uđe u čovjeka i drugačije gledam na život. Vidite neki drugi svijet i odmah je sve lakše- priča Radovan, koji je odslužio više od polovine kazne.

Da im rad van zatvorske ograde znači mnogo, saglasan je i G.B. (29), koji je do sada cijepao drva, radio u kuhinji, krečio, a radio je i na rekonstrukciji policijskih stanica u Lazarevu i Čelincu.

– Radim sve i nije mi teško. Mnogo toga sam naučio, i zaradim neki dinar. Na stranu dnevnica, meni je fino kad se osjetim korisnim. Osim toga, opustim se, drugačije razmišljam, a i vrijeme mi brže i kvalitetnije prođe- kaže ovaj momak.

I šezdesetogodišnji osuđenik H. F. često radi- na gradilištima. Kaže, lijepo je izaći iz zatvorskog kruga, a pri tom i zaraditi.

Prema riječima Gorana Selaka, direktora KPZ Banjaluka, osuđenici su i te kako zainteresovani za rad u krugu ustanove i van nje. Mnogo zahtjeva za njihovim angažovanjem stiglo je, kaže, nakon što je KPZ učestvovao na sajmovima u Banjaluci i Bileći.

– Zatvorenici se angažuju putem naše Privredne jedinice, a za organizovanje van ustanove potrebna je saglasnost Ministarstva pravde RS. Nakon dobijanja saglasnosti, naša komisija izlazi na teren i utvrđuje da li se ispunjavaju svi zakonski uslovi- gledamo da li je ugrožena bezbjednost i zdravlje, a procjenjuje se i rizik od evenutalnog bjekstva ili od zloupotrebe radilišta – pojašnjava Selak i dodaje da svako radilište obezbjeđuje dovoljan broj policajaca. On ističe da u posljednje vrijeme nije bilo nikakvih problema sa osuđenicima, te da su sve poslove obavili korektno.

Takođe, vodi se računa o zaštiti na radu, pa tako svi imaju uniforme i osigurani su.

– Dešavalo se da neki osuđenici žele da rade, ali zbog procjene našeg stručnog tima- kriminologa, psihologa, socijalnog radnika i pedagoga, to im nismo dozvolili- kaže Selak i dodaje da oni koji žele da angažuju zatvorenike, ne mogu da traže određenog osuđenika, već o tome odlučuje stručni tim ustanove.

KPZ registrovan je i za određene privredne djelatnosti, pa tako, osim što rade sezonske poslove, zatvorenici se bave bravarijom, tokarijom, stolarijom, limarijom, automehanikom, šivenjem, uzgojem životinja i slično. KPZ ima i ugovor sa Gradom o održavanju garaža, poslovnih prostora i stanova u vlasništvu grada, kao i sa Tvornicom obuće „Bema“.

U zavisnosti od težine posla, osuđena lica zarađuju dnevnicu od 28 do 30 KM.

– Mjesečno mogu da zarade 100 KM, ali dok su na izdržavanju kazne, ne mogu da raspolažu svojim novcem. Sve što zarade ili što im uplate članovi porodice, uplaćuje se na njihov depozit, koji koriste kupujući telefonske pozive ili za vaučere u našoj prodavnici- kaže Goran Selak, direktor KPZ.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender