26. 05. 2020.
Kako preživjeti infarkt kada ste sami!

Kako preživjeti infarkt kada ste sami!

Banjaluka: Infarkt za mjesec pogodio 36 ljudi

Na Klinici za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 1.295 intervencija i zbrinuto 850 srčanih bolesnika, među kojima njih 175 sa infarktom.

Prema riječima načelnice te klinike dr Tamare Kovačević-Preradović, visoke temperature i sparine negativno utiču na opšte stanje kardiovaskularnih bolesnika. Zbog toga se, kaže, i češće u ovom periodu javljaju za pomoć porodičnim ljekarima i kardiolozima.

– Samo u maju ove godine imali smo 317 intervencija, od čega je 36 pacijenata bilo sa infarktima – istakla je Kovačević-Preradović i dodala da se u njihovoj klinici zbrinjavaju pacijenti iz svih dijelova BiH sa akutnim infarktom miokarda i to najsavremenijom metodom kateterizacijom srca i ugradnjom stentova.

Naglašava da se infarkti miokarda dešavaju i mlađoj populaciji, velikim dijelom zbog prisustva faktora rizika, ali i štetnih navika kao što su pušenje i konzumacija alkohola te prekomjerne tjelesne težine.

– Najmlađi pacijent sa infarktom miokarda kojeg smo zbrinuli ove godine ima 32 godine. Imali smo 61 pacijenta mlađeg od 45 godina – kazala je Kovačević-Preradović i dodala da je više od 70 odsto pacijenata starosti od 50 do 70 godina.

Ona je istakla da, uprkos najsavremenijim metodama liječenja koje primjenjuju i velikom broju intervencija koje izvodi njihov tim ljekara, dolazi do smrti pacijenata zbog komplikacija koje se dešavaju prilikom akutnog infarkta miokarda.

(Glas)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender