11. 08. 2022.
Banjaluka: Na spomeniku Petru Kočiću pogrešna godina rođenja?

Banjaluka: Na spomeniku Petru Kočiću pogrešna godina rođenja?

Banjaluka: Na spomeniku Petru Kočiću pogrešna godina rođenja?

Danas je u Banjaluci u parku “Petar Kočić” obavljena neobična intervencija – na postolju spomenika velikom piscu, po kojem ovaj prostor i nosi ime, zamjenjena je godina rođenja, pa će umjesto 1876. ubuduće pisati 1877!

Još nema zvaničnih informacija o tome šta je potaklo nadležne u Gradskoj upravi Banjaluka da diskretno sastružu jednu cifru i uklešu novu, ali, prema neformalnim saznanjima, grešku su nedovno uočili vodeći ljudi Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa RS i javili tamo gdje treba.

Pošto se približava početak Kočićevog zbora na Zmijanju, po svemu sudeći, procijenjeno je da je sada pravi trenutak da se obavi takva korekcija, koja svakako jeste poželjna, ali i krajnje zakašnjela. I, u svakom slučaju, mnogo govori o odnosu ove sredine prema piscu u čiji se kulturni i nacionalni značaj Banjaluka i Krajina zaklinju čitav vijek.

Zanimljivo je da je greška u godini rođenja pisca prisutna i na ploči pored njegove kuće u Stričićima.

Da su se nadležni ranije ozbiljnije bavili Kočićem godinu njegovog rođenja mogli su jednostavno pronaći na Vikipediji gdje piše tačna godina.

Inače, spomenik je otkriven 1932. u parku čiju je gradnju, na početku mandata, 1929. godine, inicirao znameniti ban Svetislav Tisa Milosavljević. Obilježje Kočiću ima dva autora – to su hrvatski vajari Antun Augustinčić i Vanja Radauš koji su, vjerovali ili ne, prema tadašnjim zapisima, pobjedili na konkursu. Nepristrasnom i objektivnom, pretpostavljamo. Valjda nije uvijek bilo kao danas!

Naravno, kipari nisu imali obavezu da znaju kad je Kočić rođen, pa za grešku odgovornost najvjerovatnije snosi neidentifikovana anonimna mastiljara u tadašnjoj upravi grada, čiji je posao bio da bar utvrdi jedan datum sa potpunom pouzdanošću.

Međutim, to se nije desilo, pa je Kočić, u stvarnosti rođen 29. juna 1877, bizarnim previdom na spomeniku “ostario” za jednu sezonu. S druge strane, godina smrti je besprekorna, a i to govori ponešto o našem mentalitetu. Kad nekoga treba sahraniti, doslovno i figurativno, pogotovo ako je riječ o ličnostima koje prvo dižemo u visine – tu nema greške!

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender