15. 06. 2021.
Žozep Borelj: Nismo kolonija, niti pod okupacijom, mi nismo Kosovo

Žozep Borelj: Nismo kolonija, niti pod okupacijom, mi nismo Kosovo

Dan odluke za Kataloniju: Čeka se konačno “da” ili “ne”

Katalonski predsjednik Karles Puđdemon ima rok – ponedjeljak, da razjasni da li je u svom govoru koji je održao u parlamentu 10. oktobra proglasio nezavisnost.

Centralne španske vlasti dale su Puđdemonu rok do ponedjeljka 16. oktobra u 10 sati da razjasni da li je proglasio nezavisnost ili ne.

Puđdemon do sada nije nagovijestio kakav će biti njegov odgovor, ali je katalonska javna televizija TV-3 objavila je da to neće biti ni “da”, ni “ne”, već jedan “razrađeni odgovor”.

Katalonski lider, koji je u nedjelju položio cvijeće na grob nekadašnjeg katalonskog separatističkog lidera Ljuisa Kompanjsa, rekao je da će njegova odluka biti inspirisana njegovom “privrženošću miru, pristojnosti i trezvenosti, ali i čvrstinom i demokratijom”, prenio je AFP.

Ukoliko katalonska Vlada potvrdi da je proglasila nezavisnost, a tu odluku ne povuče do četvrtka, Vlada u Madridu mogla bi da uvede vanredne mjere prema članu 155. španskog ustava, koji joj dozvoljava da regionalne vlasti stavi pod svoju kontrolu i raspusti tamošnji parlament.

Španski ministar unutrašnjih poslova Huan Ignasio Soido izjavio je u subotu da će se nejasan odgovor Puđdemona smatrati da on ne želi dijalog i da će Madrid učiniti sve da se stvari vrate u normalne tokove, što praktično znači da će reagovati kao da je nezavisnost Katalonije proglašena.

Španski dnevnik “Mundo” piše, ne navodeći svoje izvore, da španska vlada razmatra dvije opcije koje bi mogla da primeni u slučaju da Katalonija jednostrano proglasi nezavisnost.

Madrid bi, kako se navodi, Kataloniji mogao da postavi privremenu administraciju ili vladu sastavljenu od predstavnika svih stranaka. Zatim bi u roku od od tri do šest mjeseci bili sazvani regionalni parlamentarni izbori.

Do te reakcije Madrida ne mora doći odmah u ponedjeljak, jer Barselona do četvrtka ima priliku da se izjasni da li se pridržava španskih zakona.

Puđdemon je 10. oktobra u govoru u parlamentu u Barseloni rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primjene tog proglašenja na nekoliko nedjelja kako bi se omogućio dijalog sa španskom vladom uz međunarodno posredovanje.

Pućdemonov govor i njegovo dosadašnje držanje stvorili su “pukotinu” među strankama koje se zalažu za nezavisnost Katalonije.

Katalonska separatistička grupa Asemblea Nasional Katalana (ANC) pozvala je Puđdemona da ignoriše upozorenja centralne vlade Španije i definitivno proglasi nezavisnost, istakavši da dalja suspenzija proglašenja “nema smisla”.

Uticajna organizacija civilnog društva ANC je, u kratkom saopštenju, pozvala Puđdemona da ukine privremenu suspenziju proglašenja nezavisnosti koju je uveo ranije ove sedmice, prenio je AP.

Isti apel Puđdemonu uputio je i ključni politički saveznik vladajuće separatističke koalicije u Kataloniji, krajnje ljevičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP), koja je u pismu pozvala Puđdemona da definitivno proglasi nezavisnost od Madrida.

Secesionistički nastrojena partija CUP je, takođe, navela da bi Puđdemon trebalo da ignoriše upozorenje španske vlade, da “odmrzne” proces otcepljenja i definitivno proglasi nezavisnost.

Jedan od lidera Katalonije, regionalni potpredsjednik i predsjednik ljevičarske Republikanske partije Oriol Žunkeras pozvao je, međutim, na jedinstvo, jer različita mišljenja u vezi strategije o otcepljenju od Španije prijete da podjele pristalice nezavisnosti.

On je rekao da moraju očuvati jedinstvo koje je neophodno na putu do republike, misleći na nezavisnost Katalonije od Španije.

Zamjenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija izjavila je da katalonski lider Karles Puđdemon mora da odgovori “da” ili “ne” na zahtjev koji su mu je postavio Madrid – da razjasni da li je proglasio nezavisnost Katalonije i dodala da je na njemu da izbjegne vanredne mjere.

“To je jednostavno da ili ne. U Puđdemonovim je rukama da izbjegne vanredne mjere centralne vlade i ispravi društvenu podjelu”, rekla je ona.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender