30. 09. 2020.
Policija vrši pretres vile Ivice Todorića

Policija vrši pretres vile Ivice Todorića

Policija vrši pretres vile Ivice Todorića

Zbog afere Agrokor počeli su pretresi u Kulmerovim dvorima, rezidenciji Ivice Todorića u Zagrebu. Državno tužilaštvo Hrvatske već mjesecima provodi istragu, angažovani su bili policija, Poreska uprava i Porezni USKOK.

U toku su pretresi na još nekoliko lokacija, kao i pretres doma bivšeg šefa finansija Agrokora, Ivana Crnjca.

Policija je došla i u kuću izvršne dopredsjednice Agrokora Ljerke Puljić, riječ je o jednoj od najmoćnijih hrvatskih menadžerica, piše Jutarnji list. Puljić je dočekala policajce i pustila ih u kuću.

Istragom oko Agrokora trebao se počeo baviti i saborski istražni odbor kojem je na čelu SDP-ovac Orsat Miljenić. Hoće li komisija, koja je tek nedavno osnovana, raditi na slučaju još nije poznato, obzirom na to da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u subotu za Novu TV rekao da smatra da nema smisla da slučaj istražuju i DORH i saborska komisija.

Ali, SDP je bio glasan da, uprkos DORH-ovim istragama, saborska Istražna komisija za Agrokor treba nastaviti s radom.

“Ukoliko HDZ bude opstruisao rad istražne komisije za Agrokor, SDP bi se trebao povući s plenarne sjednice i iz radnih tijela Sabora, sve dok nam HDZ ne dopusti da radimo svoj posao. Dosta nam je njihove samovolje”, poručio je Gordan Maras.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je najavio je da će pred istražnom komisijom morati odgovarati premijer Andrej Plenković, Ivica Todorić, ministri Martina Dalić i Zdravko Marić, pa i Mostov čelnik Božo Petrov.

Kakvo je stanje u Agrokoru mjesecima je ispitivala i vanredna uprava na čelu s posebnim povjerenikom Antom Ramljakom.

Nakon što je Ramljak objavio cjelokupni revizijski izvještaj, podnio je krivičnu prijavu protiv uprave Agrokora, jer je, kako kaže, došlo do nezakonito stečene materijalne dobiti. Na pitanje misli li da su ulagači koji su na berzi trgovali dionicama Agrokorom prevareni, Ramljak je odgovorio: “Uvjeren sam da će biti puno civilnih tužbi”.

Reviziju je komentarisao i premijer Andrej Plenković.

“Nažalost, ispostavilo se nakon ove revizije da su finansijski izvještaji pokazali i gubitak preko 11 milijardi kuna za 2016. godinu, neprikazane troškove, i činjenica je da je ovakva revizija bila potrebna. Povjerenik je podnio i krivične prijave DORH-u i sada je na pravosudnim tijelima da izvide o kakvim je nepravilnostima riječ”, rekao je Plenković.

Nakon revizije, značajno je smanjena vrijednost imovine određenih Agrokorovih kompanija u odnosu na vrijednost koju je prikazivala bivša Uprava na čelu s Ivicom Todorićem.

Najviše je smanjena vrijednost firmi u sektoru maloprodaje. Konzumu i Tisku je nakon revizije smanjena vrijednost imovine za čak 10 i po milijardi kuna. Za Belje, Pik Vinkovci i Vupik vrijednost imovine umanjena je za milijardu i 700 miliona kuna. Najmanje je smanjena vrijednost imovine firmi u sektoru prehrane, inače najboljem i kako svi kažu najzdravijem dijelu Agrokora. Ledo, Jamnica, Zvijezda i Pik Vrbovec imaju smanjenu vrijednost imovine za ukupno milijardu i 200 miliona kuna.

(Klix, Jutarnji, Index)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender