30. 09. 2020.
Privredni kriminal odnio 76 miliona KM

Privredni kriminal odnio 76 miliona KM

Privredni kriminal odnio 76 miliona KM

Privrednim kriminalom u prvih deset mjeseci ove godine Republici Srpskoj nanesena je šteta od čak 76 miliona KM, dok je taj iznos u istom periodu prošle godine bio skoro duplo manji, 38 miliona KM.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je u prvih deset mjeseci otkrilo 654 slučaja privrednog kriminala, što je za 52 više u odnosu na isti period lani kada su zabilježena 602 slučaja.

Podaci MUP-a RS govore da je u periodu od januara do oktobra 2017. tužilaštvima podnesen 431 izvještaj o počinjenim krivičnim djelima u privredi RS, što je za 6,2 odsto više nego lani. Prijavljeno je 517 izvršilaca, što je za 2,5 odsto manje nego prethodne godine.

– Najviše je evidentirano krivičnih djela skidanje ili povreda službenog pečata, pronevjera, zloupotreba službenog položaja, kao i falsifikovanje novca – rekla je portparolka Ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske Danica Gnjatović.

Dodala je da se protiv jednog lica može podnijeti više izvještaja, kao i da je moguće da se jedan izvještaj podnosi protiv više lica.

Najveći udarac privredi Srpske zadala su četiri državljanina Litvanije, koji su zloupotrebama i malverzacijama stekli protivpravnu imovinsku korist u preduzeću „Alumina“ Zvornik od 26,88 miliona KM i 165.000 američkih dolara. Litvanci Mindaugas Kazakevicius i Giedrius Grigaulic osumnjičeni su da su počinili krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi, a Virginius Vajega i Martinas Ugianskis za nesavjestan rad u službi.

– Od značajnijih predmeta kompletirani su i proslijeđeni nadležnim tužilaštvima predmeti u vezi sa zloupotrebama i malverzacijama u RUGIP-u RS i „Krajina osiguranju“ a.d. Banjaluka, sa ukupnom materijalnom štetom i protivpravnom imovinskom koristi od oko 10 miliona KM – kazala je Gnjatovićeva.

Prijavljeni su i direktor „Natura vite“ u Slatini kod Teslića Vlado Đurić i njegovi saradnici zbog sumnje da su oštetili preduzeće „Planina“ za 4,44 miliona KM. Među direktorima koji su prijavljeni zbog sumnje da su oštetili preduzeća je i direktorka u „Novoj formi“ AD „Budućnost“ iz Šamca Maja Todorović, koja se tereti da je utajila 2,22 miliona KM, a protivpravno stekla 5,4 miliona KM.

Višegrad

MUP RS podnio je u septembru 2017. izvještaj tužilaštvu protiv bivšeg načelnika Višegrada Slaviše Miškovića zbog sumnje da je zloupotrebom položaja oštetio budžet ove opštine za 5,73 miliona KM. MUP je, navodeći inicijale, saopštio da je Mišković osumnjičen da je 2013. godine, dok je bio načelnik, iskoristio svoj položaj i omogućio da opština Višegrad kupi hotele „Višegrad“ i „Lotika“ i zemljište od „Srbinjeputeva“ mimo svih procedura i na taj način oštetio budžet opštine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender