01. 10. 2020.
Toksikolog: Praljak umro zbog spore reakcije

Toksikolog: Praljak umro zbog spore reakcije

Toksikolog: Praljak umro zbog spore reakcije

Hrvatski toksikolog Franjo Plavšić izjavio je da intervencija doktora nakon trovanja Slobodana Praljka u Hagu, po svemu sudeći, nije bila dovoljno brza, bez obzira na to o kojem je otrovu riječ.

Ističući da je brzina ključna u spasavanju života otrovanog pacijenta, posebno ako se ne zna o kojem se otrovu radi, Plavšić je dodao da je izgleda prošlo previše vremena od kada je Praljak popio otrov do njegovog odlaska u bolnicu, pa je za intervenciju bilo prekasno.
Plavšić napominje da je i za najjači otrov koji se popije potrebno neko vrijeme da uđe u krv, odnosno da postane smrtonosan, a za to vrijeme doktori mogu pomoći.

Plavšićeve riječi o zakašnjeloj intervenciji potvrđuju podaci prema kojima je Praljak popio otrov u 11.30, a kola Hitne pomoći navodno su stigla u Haški sud tek oko 12.30, dakle sat kasnije. Potom je stigao i tim za reanimaciju, a tek sat kasnije hitna pomoć je navodno odvezla Praljka u bolnicu, piše “Slobodna Dalmacija”.

Prema njegovim riječima, kod trovanja je vrlo važno da pacijent što prije stigne u bolnicu.

U saopštenju se navodi da je optuženima tokom rata u BiH bio zajednički cilj preuzimanje kontrole nad teritorijama u BiH, kao i protjerivanje na desetine hiljada bosanskih muslimana, kako bi pripremili teren za ujedinjenje Hrvataa na teritoriji BiH.

Bivši funkcioneri Herceg-Bosne Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić osuđeni su na kazne zatvora u trajanju od 10 do 25 godina.

Praljak, koji je osuđen na 20 godina, nakon izricanja presude je izjavio da ne prihvata odluku Žalbenog vijeća, da bi zatim ispio otrov u sudnici.

Ubrzo nakon incidenta u sudnici, Praljak je preminuo u bolnici.

(srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender