30. 09. 2020.
Ambasada SAD u BiH o dogovoru vojne vježbe na Manjači

Ambasada SAD u BiH o dogovoru vojne vježbe na Manjači

Ambasada SAD u BiH o dogovoru vojne vježbe na Manjači

Ambasada SAD u BiH saopštila je sinoć povodom pisanja medija o vojnoj vježbi NATO na Manjači kod Banjaluke, da nijedna od aktivnosti u sklopu vježbe ne bi uključivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije.

Iz Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH su na upit N1 istakli da u sklopu kontinuirane, bliske sigurnosne saradnje između BiH i SAD, Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane (ODC) trenutno sarađuje sa Ministarstvom odbrane BiH kako bi dogovorio detalje bilateralne vježbe između Nacionalne garde države Merilend i Oružanih snaga BiH (OS BiH) koja će se održati u maju 2019. godine.

“Ova aktivnost dio je partnerstva između Nacionalne garde Merilend i OS BiH, koje je bilo od izuzetne koristi i za BiH i za SAD tokom svih 16 godina svog postojanja. Ukoliko se dogovor između ODC i Ministarstva obrane BiH postigne, ova bi aktivnost bila veoma slična prethodnim vježbama koje su se odvijale širom BiH, ali i širom regije, kroz Program državne partnerske saradnje, uključujući Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju”, navela je Ambasada.

Iz Ambasade SAD u BiH za N1 su istakli da nijedna od aktivnosti u sklopu ove vježbe ne bi ukljucivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije.

“Tokom vježbi ove vrste, koristi se municija koja je izmijenjena u svrhu obuke i koja nije štetna za okolinu”, navodi Ambasada.

Takođe, navedeno je da Nacionalna garda Merilend i Ministarstvo odbrane BiH razgovaraju i o mogućnosti dovođenja američkih letjelica koje bi učestvovale u vježbi, koje bi mogli uključiti i A10 avione, koji su opremljeni posebnim sistemima letenja koji znatno smanjuju rizik od udesa ili kvarova.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender