01. 10. 2020.
Lavrov danas u Beogradu

Lavrov danas u Beogradu

Lavrov danas u Beogradu

 

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas dolazi u posjetu Srbiji, u sklopu obilježavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Očekuje se da će se na dnevnom redu razgovora naći i aktuelna politička pitanja, trenutno stanje bilateralnih odnosa, situacija u regionu i ekonomija.

Šefa ruske diplomatije večeras će ne Aerodromu “Nikola Tesla” dočekati srpski kolega Ivica Dačić, a odmah zatim u vili “Mir” primiće ga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poslije sastanka predviđene su izjave za medije. Vučić i Lavrov će sutra prisustvovati prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru. Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save završen je i na visini od 65 metara predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo.

Riječ je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svijetu. Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana a onda potom prevezen u Beograd.

Djelo je devedeset ruskih umjetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom. Izradu je finansirala ruska firma “Gaspromnjeft” sa četiri miliona evra.

Planom posjete predviđeno je da ruski ministar sutra uruči Orden prijateljstva Ivici Dačiću.

Inače, 23. februara 1838. godine srpski knez Miloš Obrenović primio je u Kragujevcu prvog ruskog konzula u Srbiji Gerasima Vaščenka čime je i ozvaničeno uspostavljanje diplomatskih odnosa.

Uoči dolaska u Beograd, Lavrov je u Moskvi prisustvovao otvaranju izložbe posvećene jubileju, poručivši da su Rusija i Srbija uvijek spremne da pruže ruku jedna drugoj, da međusobno poštuju svoje interese.

“Promjene koje su se desile u Evropi i svijetu u protekle dvije decenije ne mogu da se ne odraze na naše zemlje. Ono što se nikada ne mijenja je spremnost da pomognemo jedno drugom, naše iskreno osjećanje međusobnog saosjećanja i poštovanja. Danas naše države su pred novim zadacima i razumijemo i poštujemo međusobne interese. Cijenimo naše strateško partnerstvo i uvjeren sam da ćemo ga dalje razvijati u ime dobrobiti naših naroda”, poručio je Lavrov.

Pred Lavrovljevu posjetu u Sočiju je u nedjelju održano je 16. zasjedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju na kojem su šef srpske diplomatije i potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin potpisali Protokol saradnji.

Na sastanku je konstatovano da je u prethodnoj, 2017. godini, spoljnotrgovinska razmjena između dvije zemlje povećana u odnosu na 2016. godinu i iznosila je 2,5 milijarde dolara.

Zaključeno je da je cilj da se pored veoma dobrih političkih odnosa što više razvijaju i da se iskoriste sve pogodnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini i sadašnje pregovaranje da taj sporazum važi za sve članice Evroazijske unije.

Kada je riječ o političkim temama koje će biti u fokusu, očekuje se da će svakako biti riječi o pitanju Kosova. Zvanična Moskva snažno podržava politiku Srbije po tom pitanju i ne priznaje jednostrano proglašenu nezavsnost Kosova.

Svoje stavove o tome Rusija je vrlo oštro iznosila pred Savjetom bezbjednosti UN, uvijek se pozivajući na poštovanje Rezolucije 1244.

Povodom 10. godišnjice od tog jednostranog akta iz Moskve su poručili da je ta teritorija još jedna “crna rupa”, gdje cvjeta korupcija, raste prijetnja od terorizma, a nivo bezbjednosti kritičan.

Kada je riječ o evropskim integracijama Srbije i saradnji sa Rusijom i Evroazijskom unijom s druge strane, Lavrov je prije nekoliko dana u intervjuu za Juronjuz rekao da je za Moskvu to apsolutno normalan put razvoja spoljnih veza Srbije.

Ipak, skrenuo je pažnju da stavljanjem Srbije pred izbor “ili sa Rusijom, ili sa Zapadom”, EU čini istu grešku koja je dovela do ukrajinske krize kada se društvo podijelilo, kao i da su bilo kakvi ultimatumi u savremenom svijetu, uključujući poruke da Srbija neće ući u EU dok ne prizna Kosovo i ne prikloni se spoljnoj politici Brisela, krajnje nepristojni.

“Lavrov donosi poruku mira i dobrih namjera”

Glavna i odgovorna urednica “Sputnjika” u Srbiji Ljubinka Milinčić kaže za RTS da Lavrov u Srbiju donosi poruku prijateljstva, mira, dobrih namnera.

“Odnosi između dvije zemlje su toliko dobri da se ne može reći da se mogu unarediti. To je ono razumijevanje koje se ne očekuje jer smo navikli na ultimatume, ucjenjivanja i onda se teško navikavamo na činjenicu da neko može da nas posmatra prijateljski”, ukazuje Milinčićeva.

Često je, kaže, kamen spoticanja ulazak Srbije u EU. Ali, dodaje urednica “Sputnjika”, Rusija kaže “idite, mi vas podržavamo”.

“To je u ovom svijetu rijetko moguće, a potrebno je”, napominje Milinčićeva.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender