30. 09. 2020.

Neće biti data saglasnost za NATO vježbu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da vlasti Srpske neće dati saglasnost da na njenom prostoru bude održana NATO vježba koja bi podrazumijevala upotrebu borbenih aviona i municije s osiromašenim uranijumom.

Dodik je rekao da su takvi planovi pripremani mimo saznanja institucija Republike Srpske i “očigledno su skrivani u početnoj fazi, ali su demistifikovani zahvaljujući odgovornim ljudima koji su u ime srpske komponente učestvovali u tim razgovorima”.

“Mi smo to saznali iz krugova koji imaju svijest i savjest o pripadnosti Republici Srpskoj, za razliku od ovih koji su izdajnički raspoloženi za sve, pa i to. Oni su usvojili plan koji podrazumijeva izvođenje te vježbe sa upotrebom borbenih aviona koji koriste municiju s osiromašenim uranijumom”, rekao je Dodik za “Sputnjik”.

On je naveo da taj plan podrazumijeva “da već sad u februaru krenu sa medijskom pripremom, kako oni to zovu, kod lokalnog stanovništva, kako bi se stanovništvo obavijestilo o dobrobiti svega toga”, dodajući da u to ne vjeruje.

“Kada sam to saznao tražio sam od srpskog člana Predsjedništva, koji je i vrhovni komandant, da onemogući tako nešto. Drago mi je da je i on odgovorio isto tako promptno, ali je vidljivo da je bilo takvih aktivnosti”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, nedopustivo je da se to odvija izvan institucija Republike Srpske i da se dogovara.

“To govori da vjerovatno ima i nekih skrivenih stvari koje mi još ne znamo, ali ćemo naravno saznati. Dakle, moj stav je da ta vježba apsolutno ne dolazi u obzir na prostoru Republike Srpske i da mi nećemo dati svoju saglasnost. Neko će reći `neće vas niko ni pitati`. Neka probaju da je sprovedu, pa će vidjeti da neće moći”, rekao je Dodik.

(SRNA)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender