25. 01. 2021.
Trčanje poboljšava pamćenje i štiti mozak od posljedica stresa

Trčanje poboljšava pamćenje i štiti mozak od posljedica stresa

Trčanje poboljšava pamćenje i štiti mozak od posljedica stresa

Trčanje je lijek za bolje pamćenje, tvrde naučnici. Ovim načinom vježbanja štitite dio mozga koji je zadužen za učenje i pamćenje od posljedica stresa.

“Ohrabrujuće je znati da možemo da pobjedimo negativne uticaje stresa na naš mozak time što ćemo samo izaći napolje i trčati”, rekao je Džef Evards, vodeći naučnik studije sprovedene na Univerzitetu Brigam Jang.

Stvaranje memorije u hipokampusu je najbolje kada se veze između neurona koje su zovu sinapse jačaju tokom vremena. Hronični ili “odloženi” stres slabi sinapse i negativno utiče na naše pamćenje.

“Idealna situacija da unaprijedimo sposobnosti učenja i pamćenja jeste da nemamo stres i vježbamo. Ne možemo da kontrolišemo nivo stresa u našim životima, ali možemo nivo vježbanja”, kazao je Edvards.

Istraživanje je sprovedeno na miševima koji su podjeljeni u četiri grupe: mirovanje bez stresa, vježbanje bez stresa, vježbanje sa stresom i mirovanje sa stresom. Miševi su bili izloženi stresnim situacijama kao što je plivanje u hladnoj vodi ili hodanje na kosoj platformi, ali su stavljani i na točak da trče. Potom je analizirano kako su te situacije uticale na njihov mozak.

Utvrđeno je da miševi koji su bili pod stresom imaju viši nivo LTP-a od onih koji nisu vježbali, piše Klix.ba. Takođe, miševi koji su vježbali imali su dobro pamćenje, kao i oni koji su mirovali, ali nisu bili pod stresom, samo su pravili manje grešaka od onih koji su mirovali.

Istraživanje je pokazalo da vježbanje na efektivan način slabi mehanizme za učenje i pamćenje od negativnih kognitivnih uticaja hroničnog stresa na mozak.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender