15. 08. 2020.
Srijemuš čisti krvne sudove

Srijemuš čisti krvne sudove

Srijemuš čisti krvne sudove

Priroda se sama postarala da odmah nakon povlačenja snijega iznikne sremuš koji se smatra najboljim čistačem sistema za varenje i krvi. To je razlog zbog kojega bi ga s početka proljeća trebalo jesti što češće.

Tijelo se uz pomoć njega mnogo brže i lakše oslobađa toksina koji su se tokom zime nataložili u organizmu.

Srijemuš ljekovito djeluje na sluzokožu crijeva, jer sprječava njihovu iritaciju eliminisanjem patoloških mikroorganizama.

Snižava visok krvni pritisak i čisti zidove krvnih sudova. Uz pomoć srijemuša moguće je da se otklone glavobolja i nesanica, olakša disanje. Djeluje antibakterijski, a pomaže da rane brže zarastaju.

Zbog navedenih osobina, fitoterapeuti tvrde da je srijemuš zdraviji od bijelog luka. Za potpuni oporavak organizma potrebno je svakodnevno konzumiranje listova srijemuša u trajanju od dvije do tri nedelje.

Ukoliko srijemuš ne možete da nabavite na pijaci, potražite ga u prirodi. Ali, berba ove ukusne biljke savjetuje se samo iskusnim poznavaocima ljekovitog bilja. Oni kada prepoznaju listove srijemuša najprije ga protrljaju prstima da vide da li miriše na bijeli luk. Ako je miris prepoznatljiv, riječ je o srijemušu, a ne o sličnim biljkama poput đurđevka i mrazovca, koje su otrovne.

Za ishranu se koriste svježi nadzemni dijelovi sremuša, a sakupljaju se prije cvjetanja. Mlađi listovi koji se koriste kao salata sadrže dosta vitamina, a stariji su veoma ljuti. Nakon berbe, srijemuš se može čuvati u frižideru od sedam do 10 dana.

Od listova srijemuša pravi se i čaj, a preporučuje se kod kardiovaskularnih smetnji, kao prevencija arterioskleroze.

List srijemuša se koristi i kao začin – treba ga dodavati nakon završetka termičke obrade jela (nakon prženja, dinstanja kuvanja), kako ljekovite aromatične materije ne bi isparile.

RECEPT: DA REGULIŠETE PRITISAK

Tinktura od sremuša priprema se od 300 grama svježeg lista biljke i litar komove rakije. Ovaj ljekoviti napitak djeluje na povišeni krvni pritisak i povećane masnoće u krvi, a odličan je eliksir protiv iscrpljenosti.

Teglu zapremine od 1,5 litara napunite listovima srijemuša, a zatim ih prelijte rakijom. Bocu držite 15 dana na suncu ili toplom mjestu. U tegli bi trebalo da ostane dovoljno mjesta za povremeno protresanje i miješanje štapićem.

Nakon 15 dana sadržaj procijedite kroz gazu, i po mogućnosti čuvajte u frižideru u zatvorenoj flaši, pišu Večernje novosti.

Preporučuje se uzimanje jedne kašičice tinkture ujutru i uveče.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender