25. 05. 2020.
Poskupjelo 14 vrsta cigareta

Poskupjelo 14 vrsta cigareta

Crna Gora: Pad legalne prodaje cigareta u martu 60 odsto

Legalna prodaja cigareta u Crnoj Gori tokom marta pala je za 60 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine, a građani cigarete kupuju na ulici od švercera.

Ljilja Pižurica, direktor Distributerske trgovačke kuće “Nergelia”, koja prodaje cigarete američkog proizvođa “Filip Moris” u Crnoj Gori rekla je da statistika pokazuje drastičan pad prodaje cigareta iz njihovog portfolija.

“U odnosu na prošlu godinu, u januaru smo na tržište plasirali 24 odsto manje proizvoda, u februaru 47 odsto, da bi pad prodaje u martu dostigao 60 procenata”, izjavila je Pižurica za podgoričke medije.

Od aprila prošle godine Vlada je tri puta povećavala akcize na duvanske proizvode, uz obrazloženje da želi da poboljša državne prihode, međutim rezultat je pad prometa na legalnom, a velika zarada na crnom tržištu.

Promet na legalnom tržištu počeo je da pada nakon drugog povećanja akciza u avgustu jer je razlika u cijeni između legalne i nelegalne cigarete dostigla jedan evro.

Novo povećanje cijene legalne cigarete za oko 40-50 centi uslijedilo je u januaru u korist nelegalne prodaje.

Ukupno opterećenje dažbinama po maloprodajnoj cijeni paklice cigareta sada iznosi više od 80 odsto, što organizatorima nelegalnog tržišta ostavlja prostor za veliku zaradu.

Kutija najjeftinijih cigareta u legalnoj prodaji je oko 2,4 evra, a na uličnoj prodaji oko jedan evro.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender