27. 05. 2020.
Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice obilježava se svake godine 15. maja u cijelom svijetu. Generalna skupština UN-a je 20. septembra 1993. donijela rezoluciju 47/237 kojom se utvrđuje ovaj dan kao Međunarodni dan porodice.

Cilj obilježavanja ovog dana je da se podigne svjesnost o važnosti porodice, i podstakne javnost na pružanje podrške porodicama koje su suočene sa problemima u ekonomskom, društvenom i kulturnom smislu.

Porodica je osnovna jedinica društva. Stoga, ona zahtijeva zaštitu, pomoć i podršku od strane svojih članova, ali i društva kao cjeline. Jedino na taj način svako pojedinačno može dati svoj optimalni doprinos zajednici u kojoj živi.

Porodica je zaštićena od strane UN-a i formalno, i to putem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Deklaracije o društvenom napretku i razvoju, i Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije protiv žena.

Ovaj dan naglašava važnost porodice i obilježava se na različite načine širom svijeta: kroz programe koji su usmjereni ka pružanju podrške porodici, različite organizovane događaje i koncerte. Ovaj dan obilježavaju porodice u svojim domovima, u prirodi, na omiljenim mjestima, javlja Cdm.

Proslavite i vi ovaj dan i provedite ga sa svojim najdražima. Podsjetite se na ono šta vas veže, šta vas raduje, šta dijelite i šta još možete učiniti jedni za druge.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender