21. 04. 2021.
Galija objavila album “U raju iznad oblaka” (VIDEO)

Galija objavila album “U raju iznad oblaka” (VIDEO)

Galija objavila album “U raju iznad oblaka” (VIDEO)

Galija je svoj 15. studijski album “U raju iznad oblaka”, kao i sve do sada u 40 godina diskografskog djelovanja, objavila za PGP RTS, ovaj put na CD-u, uz podršku promoterske kuće Long Play, saopštili su iz ove promoterske kuće.

Frontmen grupe kaže da je riječ o beskompromisnom albumu.

“Tragali smo dugo za pesmama koje zaslužuju da se nađu na našem novom albumu. Nismo jurili hit. Razmišljali smo kako uraditi pesmu, a da pomerimo stvari dalje, popnemo se stepenik više. Bez veze je svirati stalno istu muziku. I strašno sam ponosan što smo uspeli da to postignemo, a da zadržimo prepoznatljiv zvuk Galije”, kaže frontmen Nenad Milosavljević.

Pored sedam pjesama na stihove Galijinog Predraga Pece Milosavljevića, Nenad Milosavljević je komponovao muziku i na poeziju tri naša znamenita pjesnika.

“Kad bi ti otišla iz ovoga grada” Matije Bećkovića dobila je polagano, veličanstveno zvučno ruho, “Voleo sam” Pere Zupca se uvija kao egzotični elektro pop, dok je priča za sebe “Don Ramiro”, nepravedno zapostavljenog Milorada Mitrovića.

U osam i nešto minuta epski višeslojni “Don Ramiro” u najboljoj tradiciji progresivnog roka vodi slušaoca, u nekoliko stavaka, uz brojne promene raspoloženja, osjećanja i ritmova, sa impresivnom orkestracijom, kroz priču o srednjevjekovnoj ljubavi i mržnji, otpočenom tragedijom i krvlju.

“Pesme Matije i Pere su naprosto fantastične. Mitrović i njegov neoromantizam su odavno nažalost zaboravljeni, a meni je pesma ”Don Ramiro” izgledala sveže, i kao ljubavna priča starog kova preko potrebna u ovom našem bešćutnom novom vremenu”, objašnjava Neša.

Prema njegovim riječima, Peca Milosavljević je “više nego uspješno obavio nezahvalan zadatak da napiše stihove koje imaju značaj i težinu, a da to sve zajedno na albumu ima smisla sa pjesmama Bećkovića, Zupca i Mitrovića”.

Album otvara “Nešto me goni”, samoironična, poletna ispovijest jednog od životnih Maratonca koji “na kraju trče počasni krug”, koja je prije nešto više od godinu dana bila i prvi najavni singl/spot novog albuma.

Naslovna “U raju iznad oblaka” nedavno je dobila neobičan, vizuelno raskošan spot snimljen na Islandu. Pjesma sa duhovnim polazištem od Bosfora i Jerusalima govori o osjećaju ljudske prostorne i sudbinske pripadnosti “pod istim Suncem, gdje smo svi zarobljeni, onog trena kad smo rođeni”.

Peca glasom preuzima rokerski rasplesanu “Svira muzika”, kojoj dodatnu draž daje saksofon gosta Jovana Maljokovića.

“Ovaj album je dugo pravljen, pet godina, od toga dve u studiju. Pisali smo ga burazer i ja puno bacajući, stalno se preispitujući, kako bi došli do ovog rezultata. Nismo bili za to da povlađujemo ukusima, već da napravimo album koji se nama sviđa”, ističe Neša.

Konačan pečat “U raju iznad oblaka” dao je cenjeni producent i aranžer Saša Habić, koji je sa Galijom već sarađivao na albumima “Korak do slobode” (1989) i “Karavan” (1994).

“Mislim da je ovo Habićevo remek delo. Odlučili smo da album snimimo u kućnim uslovima, 99 posto je rađen kod mene i kod Habe u ateljeu. Prava je majstorija kako je čovek u kućnim uslovima napravio tako ozbiljnu produkciju. Haba voli da kaže iz zezanja: ”Čuje se pidžama na ovom albumu”. Ta vrsta kreativne opuštenosti”, osmjehuje se Neša.

Na albumu “U raju iznad oblaka” gitare su svirali Dragutin Jakovljević, Ivan Kiza Zoranović i Nebojša Zulfikarpašić, klavijature Saša Habić, dok se “U raju iznad oblaka” čuje hor Ljiljane Ranđelović, snimljen u beogradskom Studiju O. Snimatelj albuma je Luka Milosavljević.

Dizajn omota Dušan Majkić, foto Dragoslav Ulić-Dag, model Maja Tomić, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender