18. 05. 2022.

Dodik: Konferencija MUP-a o Davidovoj smrti bila je greška

Dodik: Granice nisu bogomdane

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH da bi u Sarajevu ojačao poziciju Republike Srpske.

„Idem u Sarajevo da ojačam snagu Republike Srpske i u mojim stavovima neće biti nikakvih kalkulacija. Sve što budem radio biće rukovođeno interesima Republike Srpske i srpskog naroda. Odlazak u Sarajevo ne znači nikakvu promjenu moje politike“, rekao je Dodik za „Politiku“.

Podsjetivši da u Ustavu BiH piše da je ona sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, Dodik kaže da Bosna i Hercegovina koja pokušava da se nadredi Banjaluci nikada neće uspijeti, te da će se sve vrijeme boriti protiv toga.

„Međunarodni faktor skrnavi način odlučivanja, na to će morati da zaborave. Razumije se, ne dovodim u pitanje saradnju s vladama, državama i ambasadorima, ali u novom filmu neće gledati da će da odlučuju u ime bilo koga“, rekao je Dodik.

On smatra da za BiH nema važnijeg pitanja nego da se „oslobodi protektorata“ i dodaje da su svi prijedlozi i radnje Kancelarije visokog predstavnika bili upereni protiv srpskog nacionalnog interesa u BiH.

Dodik kaže i da bi najbolji odnos Sarajeva i Banjaluke bio da se raziđu i da svako ima svoju državu.

„No, moramo da se patimo i patićemo se, naravno, jer mir nema cijenu. Trpljenje šikaniranja Srba u BiH može da se opravda samo očuvanjem mira. Svaka destabilizacija koju napravi Sarajevo stvorila bi uslove da Republika Srpska može da razmišlja o svom statusu“, rekao je on.

Na konstataciju da je njegova poruka o jedinstvu Srbije i Srpske ustalasala situaciju i da je uslijedio odgovor da je arhitektura granica na Balkanu završena, Dodik kaže da treba afirmisati princip prava naroda na samoopredeljenje, a da granice nisu bogomdane.

„Oni otmu Kosovo od Srbije, nas usmjere u neuspješnu BiH i onda pričaju kako nema promjene granice. Naravno, to treba prepusti istoriji i vremenu, u ovom trenutku djeluje da nema promjene. I ne tražim da se granice nasilno mijenjaju, već kroz dogovor između naroda. I konstelacija odnosa će se mijenjati, svijet nije isti kao prije deset godina, videćemo šta će biti za narednih deset“, poručio je Dodik.

(Sputnik)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender