18. 05. 2022.
Slovenija: Danas prijevremeni parlamentarni izbori

Slovenija: Danas prijevremeni parlamentarni izbori

Slovenija: Danas prijevremeni parlamentarni izbori

Slovenci danas izlaze na prijevremene parlamentarne izbore, a prema rezultatima posljednjih anketa najviše šanse za pobjedu ima Slovenačka demokratska stranka na čijem je čelu Janez Janša.

Janšini glavni protivkandidati su aktuelni premijer Miro Cerar iz Stranke modernog centra i nezavisni kandidat Marjan Šarec.

Analitičari ističu da Janša koristi taktiku drugih svjetskih lidera i da mu je predizborna kampanja bila brilijantna po slovenačkim standardima.

SDS je iskopirao brojne stvari koje je radila mađarska stranka Fides, te američki ultrakonzervatici iz redova Republikanske partije. Sve su to izmiješali i veoma dobro vodili kampanju – kaže analitičar Miha Kovač.

Rezultati posljednjih anketa govore da Janša ima podršku nešto više od 25 odsto glasača, a Lista Marjana Šareca ispod 14 odsto.

Međutim, SDS nema mogućih koalicionih partnera zbog čega će teško formirati novu vladu.

Izbori se održavaju nekoliko sedmica prije regularnih, jer je Cerar u martu podnio ostavku poslije odluke Vrhovnog suda da poništi rezultate referenduma kojim je potvrđen zakon o gradnji nove željezničke pruge kroz Sloveniju, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender