15. 08. 2020.
Koje povrće škodi

Koje povrće škodi

Koje povrće škodi

Nutricionisti preporučuju da se na trpezi nađu krastavac, mrkva, tikvice, paprike…

Znamo koliko je povrće zdravo i da treba što češće da se nađe na meniju. Ali, nije svako povrće isto. Nutricionisti preporučuju da se na trpezi nađu krastavac, mrkva, tikvice, paprike, a sljedeće vrste povrća mogu biti problematične za određene kategorije ljudi.

Artičoke: Bogate su fruktanima, vrstom vlakana koja se ne vare, zbog čega mogu da izazovu nadimanje i gasove. Takođe, mogu biti problematične za ljude koji imaju bolesnu jetru. Fruktan sadrži i crni luk, pa se savjetuje umjerenost u korišćenju ovog povrća.

Prokelj: Mali kupus takođe izaziva nadimanje i gasove, pa ljudi sa čestim stomačnim tegobama treba da ga izbjegavaju. Ovoj grupi pripada i karfiol.

Paradajz iz konzerve: Svjež paradajz je odličan, a kuvan još bolji jer se oslobađa likopen koji smanjuje rizik od raka i srčanih oboljenja. Ali paradajz iz konzerve nema te osobine. Naprotiv. Kada hemikalija iz konzerve dođe u dodir sa kiselinom iz paradajza, oslobađa se materija “zaslužna” za mnoge zdravstvene probleme, od kardiovaskularnih do dijabetesa.

Krompir: Omiljeno povrće mnogih puno je ugljenih hidrata koje tijelo brzo vari, zbog čega nivo insulina u krvi naglo skače, ali isto tako i pada. Po tome, ima isti uticaj na šećer u krvi kao i konzerva sode. Zato je bolje izabrati žitarice cijelog zrna, poput kinoe ili smeđe riže, pišu Novosti-

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender