25. 09. 2020.
Sutra počinje ljeto

Sutra počinje ljeto

Prije podne proljeće, popodne ljeto

Ljeto na sjevernoj zemljinoj hemisferi zvanično počinje danas u 12 časova i sedam minuta, dok na južnoj zemljinoj hemisferi u isto vrijeme počinje zima.

Na dan početka ljeta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Kako je Sunce u Banjaluci izašlo u 5 časova i 3 minuta, a zaći će u 20 časova i 42 minuta, obdanica će trajati 15 časova i 39 minuta, a noć svega 8 časova i 21 minutu.

Nasuprot uobičajenom mišljenju da je ljeti Zemlja najbliža Suncu, ona je tada najdalja od njega i u tzv. afelu će biti 6. jula u 18 časova i 46 minuta.

Za stanovnike sjeverne Zemljine polulopte ljeto počinje u onom trenutku kada je pravac sjevernog dijela Zemljine ose najbliži Suncu. Toga dana visina Sunca u podne je najveća tokom godine.

U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Ali ni tamo nije pretežno hladno zbog velikog udaljavanja od Sunca, već zbog toga što je tog trenutka južni nebeski pol najudaljeniji od Sunca.

Zato Sunce u podne tog dana dostiže najmanju moguću visinu tokom godine. Naravno da hladnoći doprinosi najkraća obdanica, a tek je na trećem mjestu po uticaju i pomenuto najveće udaljenje Zemlje od Sunca, objašnjavaju iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender